FREDRIKSTAD: Folkehelsa tror kilden befinner seg utendørs ettersom folk er smittet over et stort geografisk område.Antallet innleggelser ved Sykehuset Østfold gikk tirsdag ned i forhold til søndag og mandag hvor opp mot hundre personer ble lagt inn med smitte eller symptomer på smitte av legionærsyke.

På en pressekonferanse i Fredrikstad tirsdag ettermiddag kunne kommunelege Svein Rønsen opplyse at arbeidet med å finne kilden pågikk for fullt og at det trolig dreide seg om et kjøletårn som sto ute.

– Årsaken til at vi tror dette er at smitten er spredt over et stort område, sier Rønsen.

Åtte av ti kjøletårn i Fredrikstad— og Sarpsborg-distriktet er kontrollert, blant annet kjøletårnet i den omtalte Østfold-hallen, men uten at det er funnet spesiell grunn til å mistanke at smitten stammer derfra. Av en rekke andre er det tatt prøver som skal dyrkes fra i laboratorium, men den denne prosessen tar fra fire til ti dager.

Helsemyndighetene i Nedre Glomma-regionen oppfordrer også bedrifter som har kjøletårn om å melde ifra. Mulige kilder kartlegges også via omfattende intervjuer av de smittede om deres bevegelser de siste par ukene.

Til sammen 33 personer er blitt smittet av legionella som følge av utbruddet i Østfold. Fem av dem er døde. Strømmen av nye pasienter har blitt mindre, og sykehusledelsen i Østfold er optimistisk.De oppdaterte tallene over antall smittede kom på en pressekonferanse tirsdag ettermiddag. Også helse- og omsorgsminister Ansgar Gabrielsen (H) deltok. Sykehuset Østfold meldte om en mindre strøm av pasienter med symptomer på legionellasmitte, men presiserte at smittekilden ennå ikke var funnet.

Optimistisk

– Vi har registrert færre pasienter som kommer til sykehuset med symptomer på smitte i dag. Vi er optimistiske, sa leder for beredskapsgruppe ved Sykehuset Østfold, Per Engstrand, på pressekonferansen.

Tre av de 33 smittede befinner seg på sykehus andre steder i landet, men har oppholdt seg i Sarpsborg- og Fredrikstad-området. En av disse tre er en kvinne fra Drammens-området som mandag ble innlagt ved Sykehuset Buskerud med legionellasmitte.

Fire av de legionella-smittede pasienter ligger i respirator ved Sykehuset Østfold.

93 innlagt

Tirsdag morgen var 93 innlagte pasienter på Sykehuset Østfold med mistanke om lungebetennelse. Alle er fra Sarpsborg- og Fredrikstad-området. Etter det har bare to nye personer med mistanke om smitte meldt seg.

Det er foreløpig ikke bekreftet om disse er smittet av legionella-bakterien.

De fleste smittede etter legionella-utbruddet i Østfold er eldre personer. Legionellose smitter ikke fra person til person, og sykdommen behandles med antibiotika. (©NTB

(©NTB)