Grønnsaker spilte alltid en hovedrolle i hverdagsmaten vår da jeg vokste opp. Vi spiste ofte vegetariske måltider. Ikke som en bevist ideologisk handling, men mer som en akseptert nødvendighet. I en stor familie med syv barn er det dyrt å servere kjøtt til alle. Vi kunne spise kylling, fisk og kjøtt I løpet av en uke, men alltid mest grønt.

Aicha Bouhlou, matspaltist. Foto: Jan M. Lillebø

Erstatning for kjøtt

Utenom slaktetiden fungerte kjøtt hovedsakelig som smaksforsterker i grytene. Vi tenkte ikke så mye over det, for min mor var en magiker på kjøkkenet og kunne trylle frem de lekreste rettene uansett hva hun hadde tilgjengelig av råvarer.

Hun brukte også gresskar flittig. I couscous gryter, taginer (gryteretter), supper, ovnsbakt og til og med i melkesuppen vi ofte fikk til kvelds. Hun søtet grøten ved å koke gresskar i melken før hun blandet dampende couscous i. Slik fikk vi deilig søt grøt som var proppet med næringsstoffer og vitaminer.

80369002.jpg Foto: Microstock

Kjempesunt

For gresskarer sunt og kalorifattig. Det finnes mer enn 800 typer gresskar, inkludert prydgresskarene som ikke egner seg til matlaging. I Norge produseres det nærmest 200.000 gresskar og det omsettes ca. 1000 tonn gresskar årlig. De bugner imot oss i disse dager. Vakre gresskar i forskjellige fasonger og farger.

Oktober er høysesong på grunn av Halloween. Som et resultat av Halloween-kulturen som har feid fra Amerika over Europa, oppdager også flere her hjemme at gresskar ikke bare er en dekorasjon, men også et allsidig grønnsak på kjøkkenet.

89866754.jpg Foto: Microstock

Mange har allerede stiftet bekjentskap med den. Og spesielt gresskarsuppe I alle varianter er populær. Men gresskar er også et fint tilbehør, ovnsstekt og som puré. Små flaskegresskarer er ypperlig til å lage porsjonsgratenger av. Fylt med soppstuing, kjøtt. kylling eller spicy bønner, toppet med litt rømme, er dette nydelig middagsmat.

75468968.jpg

Oppskrifter

Bakt flaskegresskar

Gresskar er nydelig å bake og du kan smaksette den med salt, pepper og frisk timian eller andre krydder. Noen ganger strør jeg parmesan over, men som oftest bruker jeg denne oppskriften:

1 flaske gresskar

olivenolje

½ ts chilliflak

½ ts spisskummen

salt og nykvernet pepper

Forvarm ovn til 180°C

Del gresskar i båter på langs og drypp over olivenolje. Vend litt på båtene og dryss over krydder og salt. Bak gresskar i ovnen i 30— 40 minutter eller til de er møre og har fått fin farge.

AIchamat gresskar bakt magasinet.jpg Foto: Odd Nerboe

Gresskarsuppe med blåskjell

4 personer

Suppen er både glutenfri og uten melkeproteiner

1 kg eller 2 små flaskegresskar, skrelt, skjær i båter

1 løk, hakket

3 fedd hvitløk, hakket

100 gram sellerirot, skrelt, skjæres i terninger

1 søtpotet, skrelt, skjæres i terninger

¼ ts harissa eller litt chili (kan sløyfes)

1 ts fersk ingefær, revet

½ ts spisskummen

1 sitron, saften

1,2 liter grønnsak— eller kyllingbuljong

1 kg blåskjell

Persille eller fersk koriander, hakket

Salt og pepper

Aichamat gresskar med blåskjell.jpg Foto: Odd Nerboe

Stek løk og hvitløk myk. Rør inn ingefær og spisskummen. Tilsett gresskar, selleri, persillerot, potet og buljong. Kok i 20 minutter til grønnsakene er møre. Kjør suppen glatt med stavmikser eller blender. Ha blåskjell i en gryte og kok til blåskjellene åpner seg. Sil blåskjellkraften og bland i gresskarsuppen. Ha i mer vann om den er for tykk. Gi suppen et nytt oppkok og smak til med sitronsaft,salt og pepper.

Rens blåskjellene og server suppen i skåler med blåskjell, hakket persille eller koriander.

Gresskar med lam

4 personer

600 gram lammekjøtt, bog eller lår (uten bein) I 2 x 2 cm terninger

800 gram gresskar, uten skall og frø i terninger

2 løk, hakket

2 hvitløksfedd, hakket

½ ts kanel

1 ts gurkemeie

2 ts spisskummen

1 ts ingefær fersk revet

1-2 ss honning

Litt sitronsaft

Pepper og salt

olje til steking

aichamat gresskar og lam.jpg Foto: Odd Nerboe

Varm olje i en gryte og stek løk til den er litt myk. Tilsett kjøtt og brun det sammen med løken.Tilsett hvitløk, krydder oglitt salt ogbland godt Inn i kjøttet og løken.

Stek I et par minutter og rør i honning og litt sitron. Hell i nok vann til at det så vidt dekker kjøttet. Gi gryten et oppkok og sett ned varmen. Legg på lokk og la gryten småputre I ca. 1.5 timer, eller til kjøttet er nesten mørt.

Del gresskar i terninger og bland i kjøttgryten.Hell eventuelt mer vann i gryten slik at altblir dekket. Fortsett å småkok i 30 — 40 minutter. Smak til med mer krydder og server lammegryte med ris, salat eller brød.