DRAMA

Danmark 2015

Originaltittel: Guldkysten

Regi:Daniel Dencik

Manus: Daniel Dencik, Sara Isabella Jønsson

Skuespillere: Jakob Oftebro, Danica Curcic, John Aggrey, AndersHeinrichsen, Morten Holst

Musikk: Angelo Badalamenti

Aldersgrense: 15 år

I 1836 reiser botanikeren Wulff til Dansk Guinea på den afrikanskevestkysten for å anlegge en kaffeplantasje. Wulff – i JakobOftebros avmagrede, intense skikkelse – er ung og idealistisk ogslett ikke forberedt på virkeligheten som skal møte ham. "De lukterav Danmark," får han høre fra en av sine fastboende landsmenn. "Avuskyldighet. Den skal snart forsvinne."

Det kan virke som omregissør Daniel Dencik har endt opp med en annen type film enn denhan egentlig hadde tenkt å lage. "Gullkysten" begynner i hvert fallsom et tradisjonelt historisk drama, men flyter etter hvert – godthjulpet av vakre afrikabilder og Angelo Badalamentis eteriskesynthmusikk – ut i feberdrømmer og naturmystikk. ""Mørkets hjerte"som regissert av Terrence Malick," har undertegnede notert iblokken sin.

Resultatet er en modig film, men også en som står ifare for å falle mellom to stoler: for stillestående for denvanlige kinogjengeren og for konvensjonell for cineasten. På sittbeste får "Gullkysten" likevel frem det groteske i at noenblekansikter fra nord en gang kunne ta for seg som dekadentesmåkonger på den andre siden av kloden. Parallellene til vår egentid er like åpenbare som ubehagelige.