Etter en stille romjul var det høy aktivitet på Finansportalensnettsiderfredag, opplyser daglig leder Elisabeth Realfsen til NTB.

Allerede tidlig fredag ettermiddag hadde samme antall som på en normal fredag vært innom og sammenlignet bankens lånerenter.

Våkner

– Det tyder på at forbrukerne er i ferd med å kvikne til etter romjula, mener Realfsen.

Nyheten om at Danske Bank som den første av storbankene setter ned boliglånsrenta, har trolig også medvirket til at folk har våknet, tror hun.

– Nå må de andre bankene raske på, sier Realfsen, som tror dette kan utløse flere prisreduksjoner på boliglån.

Hun har ventet på et kutt i boliglånsrentene siden Norges Bank kuttet styringsrenta i desember med 0,25 prosentpoeng.

Nordea setter ned utlånsrenta

Fredag ettermiddag ble det kjent at også Nordea, Norges nest største bank, kutter utlånsrenta.

Nordea setter ned utlånsrenta med inntil 0,4 prosentpoeng. Den følger dermed etter Danske Bank.

Beste flytende rente hos Nordea blir nå 2,9 prosent, opplyser banken i en pressemelding fredag ettermiddag. Danske Bank legger seg på 2,95 prosents rente for en del av de unge kundene.

De to bankene er henholdsvis nummer fire og nummer på lista over de største norske bankene, basert på brutto utlån.

Forbrukerrådet kom med kraftig kritikk til bankene for ikke å la Norges Banks kutt i styringsrenta komme kundene til gode allerede da endringen kom 11. desember i fjor.

– Vi velger å sette ned renta nå i det nye året fordi vi ønsker at lånekundene skal få nyte godt av at det er blitt lavere pengemarkedsrente, sier John Sætre, leder for Nordeas bankvirksomhet i Norge.

For nye kunder gjelder de nye rentebetingelsene fra mandag 5. januar, mens eksisterende kunder må vente til 5. mars fordi banken er pålagt en varslingsfrist av Finanstilsynet.

DNB holder tett

DNB, Norges desidert største bank, vil ikke svare på om den kommer til å følge opp rentekuttet til Danske Bank og Nordea.

– Vi følger nøye med på konkurransesituasjonen og gjør fortløpende vurderinger. Vi skal være konkurransedyktige over tid, også på pris, sier kommunikasjonsdirektør Even Westerveld i DNB til NTB.

Prioriterte innskuddsrenta

– Før jul var det veldig lite som skjedde fra bankenes side når det gjelder lån. Derimot prioriterte de å redusere innskuddsrentene, poengterer Realfsen.

Hun er ikke overrasket over at det har tatt drøyt tre uker før bankene følger opp kuttet i styringsrenta med å senke prisene på boliglån.

– Det er som ventet. Dette er en bransje som vet å tjene penger, sier hun.

Bytte – og spare

Finansportalen drives av Forbrukerrådet, og forbrukerombud Gry Nergård oppfordrer folk til å bruke den mer aktivt.

– Vi er opptatt av at folk virkelig ser hva prisene er til enhver tid. Det er en god del penger å spare på å bytte bank, sier Nergård til NTB.

DNB lå fredag på 102. plass på Finansportalens liste for annuitetslån på 1 million kroner med 20 års løpetid. Nordea befant seg på 27. plass, mens Danske Bank lå på 160. plass før bankenes nye rentejustering var lagt inn.