Kampen sto mellom skjønnheten og showmannen, men i stedet for slag brukte vinneren snedige dansetrinn for å slå sin motstander. Det var tre tøffe og nervepirrende runder, hvor Mona Grudt fikk flere poeng enn Tshawe Baqwa fra dommerne. De overøste henne også med fine fraser.

— Du treffer meg i dypt sjelen. Jeg svetter, sa dommer Fløysvik til Mona Grudt.

En annen dommer mente at tittelen Mona vant for sin skjønnhet – Miss Universe – ikke var dekkende, og kalte henne for en stjernegalakse. Men det hjalp ikke. Etter at landets befolkning hadde gått amok med sine telefoner – hele 500 000 stemmer tikket inn til TV2, som er ny rekord – var det altså Tshawe som kunne heve den store pokalen over sitt hode.

Takknemmelig

— Jeg er ydmyk og takknemmelig for at det norske folk har tatt meg under sine vinger, sa han med en arm rundt sin dansepartner Maria.

Maria på sin side mente at Tshawe er et naturlig talent.

— Jeg er danselærer, men har aldri jobbet med en som Tshawe, erklærte hun, før en annen pike kom til og kysset mesteren heftig.

Det var kjæresten. Men de to fikk ikke stå i fred. Familien til Tshawe danset jublende rundt ham, og fotografene knipset til mannen klaget over å bli blendet. Men all viraken til tross, Tshawe mente at det vil bli tungt å vende tilbake til sitt normale liv.

— Det vil jo bli et tomrom; jeg kommet til å ringe Maria å spørre henne ”blir det noe trening i dag”?

Sprer glede

Finalistene har trent mange timer hver dag i tre måneder, og blodslitet har gitt resultater. De imponerte begge med sin teknikk, men det var det personlige i fremførelsen som gikk rett i hjertet på både dommere og publikum. Da de fikk danse med ”frie tøyler”, sank Mona ned på dansegulvet fra en huske som var festet i taket. På seg hadde hun en glitrende minikjole med hale av pels og fjær, som understreket bildet av Mona som en elegant danser. Men kjolen var ikke gratis.

— Antrekket koster nærmere en million, avslørte hun.

Tshawe har i løpet av konkurransen rendyrket sin stil som en underholdende danser. I fristilen flerret han av seg trøya, så hele Norge kunne se vaskebrettet på magen hans, sto på hendene, og tok en halsbrekkende øvelse som er inspirert av hip hop. Jostein Pedersen – den første danseren som ble stemt ut av konkurransen – kommenterte:

— Da Vår Herre ville skape glede i denne jammerdalen skapte han Tshawe.

Kjempet til siste slutt

Små biter av gullpapir flagret fra taket etter at folket hadde stemt Tshawe til topps. Mona plukket en bit bort fra håret, lett skuffet.

— Vi så at vi kunne vinne, men det er jo publikum som besetmmer, sa hun og la til:

— Vi kjempet til siste slutt, men Tshawe var suveren.

Tshawe på sin side forteller at han aldri var helt sikker på seieren, men det var det en annen som var.

— Moren min trodde på meg hele tiden, avslutter han med et glis som er en vinner verdig.