CHICAGO: – Hvis det fortsatt er noen der ute som tviler på at USA er et sted hvor alt er mulig, har de fått sitt svar i kveld, sa Obama i sin historiske tale etter at han som første afroamerikaner gikk seirende ut av et amerikansk presidentvalg.

Utenfor hadde titusenvis av jublende mennesker folkefest i gatene, og Obama-tilhengerne var i ekstase:

– Jeg håper alle her innser at dette er en av de viktigste dagene i USAs historie, sier en smilende Obama-tilhenger på vei ut av heisen på Congress Plaza Hotell vis-à-vis Grant Park i Chicago.

Forandring i USA

Barack Obama kapret minst 338 valgmenn, langt flere enn de 270 som må til for å vinne valget.

– Det har latt vente på seg, men i kveld, på grunn av det vi har gjort på denne dagen, i dette valget, på dette avgjørende tidspunktet, har forandringen nådd Amerika, sa Obama foran 65.000 tilhørere på gressletta i Grant Park.

I talen takket Obama sin familie og nå påtroppende visepresident Joe Biden. Og han gratulerte også John McCain, som minutter tidligere hadde ringt ham og erkjent nederlag.

– Mine venner, vi har kommet til veis ende på en lang reise. Jeg ber innstendig alle som støttet meg om å gratulere Obama og vise vår neste president velvilje, sa McCain og hysjet på tilhengere som buet over Obama.

– Fantastisk tale

Senator Obama sa i sin tale at han ser fram til å samarbeide med McCain og Sarah Palin om de utfordringene USA står overfor.

– Det var en fantastisk seierstale. Han har gjennomført en av de beste valgkampene i historien, og han er en stor leder som skjønner hvilke utfordringer som ligger foran ham, sier Tom Gundersen til NTB minutter etter at Obama hadde sin historiske tale.

Santos Ochoa fra Chicago jublet med.

– Jeg er så glad, jeg klarer ikke å beskrive følelsene mine, dette er fantastisk. Spesielt siden han er første president fra en minoritetsgruppe, sa en svært rørt Ochoa, som opprinnelig er fra Mexico.

Enorme forventninger

En av Obamas største utfordringer etter han blir tatt i ed 20. januar, blir å innfri de enorme forventningene han har bygget opp hos millioner av tilhengere. Og Obama minnet i seierstalen om at det vil ta lang tid å nå mange av målene.

– Denne seieren tilhører dere. Jeg lover å lytte til dere, og dette skal vi klare sammen, sa Obama.

– Mange kommer sikkert til å bli misfornøyd med meg og politikken min, men jeg vil være deres president også, sa han videre.

– Bra for alle

– Dette kommer til å bli bra for alle sammen. Ikke bare for svarte, men for alle andre minoriteter, sier Janice Nattee til NTB i Grant Park etter Obamas tale.

– Dette viser at alle kan komme til USA, og at her kan alle klare å lykkes

En annen av de jublende tilhengerne, Raum Sandoval, sier dagen er en milepæl i historien.

– Hjertet hoppet over et slag, jeg kan ikke tro det, det var et fantastisk øyeblikk.

– Det har enorm betydning at en svart blir valgt til president, sier 22-åringen fra Chicago.

Clinton-gratulasjon

Senator Hillary Clinton, som kjempet til siste slutt i nominasjonsprosessen mot Obama, sier USA nå feirer «en historisk seier for det amerikanske folket».

– Sammen skal vi under president Barack Obama, visepresident Joe Biden og den demokratisk kongressen, stake en bedre kurs for å gjenoppbygge økonomien og lederskapet i verden, sier Clinton.

«Joe the plumber tapte valget»Vil gjenopprette USAs lederskap i verdenObama må redde verdensøkonomienSlektningene i Kenya feirer: Se intervju med Obamas stebrorPå valgvake hos amerikanske studenter i KristiansandHer skal Obama boHer får folket resultatet: Se jubelen!Chicago koker!

(Foto: Scanpix)

Etter åtte år i Det hvite hus måtte Republikanernes president George W. Bush tirsdag ringe til Demokratenes kandidat Barack Obama for å gratulere ham med valgseieren. (Foto: Scanpix)

USAs nye president Barack Obama hadde med seg sin kone Michelle og parets to døtre da han gikk på scenen i Chicago tirsdag kveld. (Foto: Scanpix)

Etter en knallhard valgkamp måtte John McCain tirsdag kveld innse at Barack Obama vant en klar seier i det amerikanske presidentvalget. (Foto: Scanpix)