Det hardner til mellom den franske regjeringen og fagbevegelsen i konflikten om en ny fransk arbeidslivsreform.

Tirsdag morgen tok fransk politi i bruk tåregass mot streikende arbeidere for å få slutt på en blokade ved et oljeraffineri og et bensinlager utenfor Marseille. Blokaden gjelder en rekke anlegg over hele landet, noe som har ført til bensinmangel ved hundrevis av bensinstasjoner. Tirsdag ble det meldt at 20 prosent av landets bensinstasjoner enten har gått tomme for bensin, eller de har svært lite igjen.

Fem av raffineriene drives av det franske oljeselskapet Total, og tirsdag varslet Totals toppsjef, Patrick Pouyanne, at selskapet vil ta en seriøs gjennomgang av sine franske investeringer i forbindelse med et omstillingsprogram.

Mens statsminister Manuel Valls har erklært anlegget ved Fos-sur-Mer utenfor Marseille for «befridd», retter medlemmer av fagorganisasjonen CGT kraftig kritikk mot politiets maktbruk. Politiet begrunner bruken av tåregass med at arbeidere kastet gjenstander mot politiet og satte fyr på dekk og trepaller.

Blokadene er en del av protestene mot regjeringens arbeidslivsreform, som blant annet innebærer at arbeidsgivere og arbeidstakere kan forhandle seg fram til en arbeidstid på opptil 46 timer i uka. Det blir dessuten lettere å kutte ansattes lønn, i tillegg til at oppsigelsesvernet blir dårligere. Arbeidsgiver får også større rom til å forhandle fram avtaler om ferier og fødselspermisjoner, ordninger som i dag er strengt regulert. (©NTB)