Han holdt et meget interessant innledningsforedrag om de store utfordringene som også Norge står overfor i dag og i tiden som kommer. Etter foredraget til Børge Brende var det en paneldebatt med foredrag av de fire debattantene i panelet. Panelets sammensetning rent politisk, var vel omtrent like bredt som hårlengden på Jon Knudsens hode.

Belønning til palestinske terrorister

Børge Brende, utenriksminister Foto: NTB Scanpix

Fra salen fikk Børge Brende spørsmål om palestinernes utbetaling av belønning til palestinske terrorister i israelske fengsel. Selv om Børge Brende fordømte dette, så tok han dette problemet litt for lett, etter min mening. Belønningen til terroristene er bare en del av glorifiseringen av de palestinske terroristene og hatpropagandaen. Barn helt fra barnehagen og oppover blir oppfordret til å drepe jøder. Dette problemet er et av de store hindrene for en fredsløsning på konflikten. Derfor burde Børge Brende tatt dette noe mer alvorlig.

... i stedet for fred har de fått raketter og terrorgruppa Hamas å kjempe mot.

Så fikk vi igjen repetert av Vidar Udius at ”Okkupasjonen”, er hovedproblemet. Det er svært overfladisk og ren propaganda å komme med denne floskelen til stadighet. Det er verken god journalistikk eller folkeopplysning. For det første så understrekes det både ofte og tydelig av palestinerne at ”okkupasjonen” omfatter hele Palestina. Ikke bare de områdene som Israel tok fra Jordanerne og egypterne i 1967 i en forsvarskrig. Israel skal bort. De fleste israelerne, med statsministeren i spissen, ønsker at ”okkupasjonen” skal opphøre, men så langt har palestinerne avslått alle delingsforslag. Israel trakk seg ut av Gaza, men i stedet for fred har de fått raketter og terrorgruppa Hamas å kjempe mot. Derfor tør ikke Israel å risikere at Hamas, eller kanskje IS, får makten på ”vestbredden”. Jeg er redd for at både Hamas i Gaza og PA frykter IS mer enn Israel. Det har de også god grunn til å gjøre.

Les også :

Mer saklig debatt

Det er av og til noen lyspunkter i den norske mediedekningen. Onsdag 20. april i NRK Urix fikk vi høre israeleren Gadi Taub komme med synspunkter som mange israelere er opptatt av og enig i, og som ellers er nærmest helt fraværende i norske media. Det er sannelig ikke ofte vi får høre israelske synspunkter som det brede lag av folket i Israel støtter. Likeså i søndagsrevyen søndag 24. april, fikk det norske folk informasjon om belønningene til palestinske terrorister, som de sjelden hører, selv om det er en sak som har vært kjent i mange år. Vi får bare håpe at disse små lyspunktene er begynnelsen på en mer saklig debatt og bedre journalistikk om Midt Østen.

Så skal vi få en ny rapport om norsk utenrikspolitikk i 2017. Det er både nødvendig og utfordrende.