Barneombudet har tatt til orde for at ansvaret for oppfølgingen av mobbesaker flyttes fra Fylkesmennene til en nasjonal klageinstans. Dette forslaget fulgte ikke kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) opp, da han mandag la fram nye tiltak mot mobbing. Fylkesmennene blir fortsatt klageinstans, men Barneombudet skal styrkes for å kunne følge med på jobben fylkesmennene gjør.

— Vi ser fram til å bli barnas advokat i mobbesaker og til å hjelpe flere barn med å nå fram i klagesaksbehandlingen. Vi kommer til å følge fylkesmennene med argusøyne, fordi vi mener de har en lang vei å gå for å bli en offensiv og barnevennlig klageinstans, sier barneombud Anne Lindboe til NTB.

Hun sier Barneombudet har ønsket en nasjonal klageinstans fordi de har sett at dagens ordningen med fylkesmennene ikke har fungert godt nok, men store forskjeller i oppfølgingen mellom de ulike fylkene. For dårlig kapasitet og et for tett forhold mange steder mellom kommunene og fylkesmennene, gjør også ordningen problematisk, mener ombudet.

— Nå blir fylkesmennene styrket, og de får flere verktøy i arbeidet, så vi vil følge med på om dette er godt nok, sier Lindboe. (©NTB)