Birstall: – Jo Cox døde mens hun gjorde sin samfunnsplikt i hjertet av vårt demokrati. Hun lyttet til og representerte de menneskene hun var folkevalgt til å tjene, sier Labour-leder Jeremy Corbyn i en pressemelding.

Parlamentsmedlem Cox ble knivstukket og skutt tidlig torsdag ettermiddag i nærheten i landsbyen Birstall i Nord-England, der hun hadde deltatt i et åpent møte med velgerne.

Politiet opplyser at en 52 år gammel mann er pågrepet, men motivet for drapet er ikke kjent. Politiet leter ikke etter noen andre gjerningspersoner.

Blødende på fortauet

41-åringen ble etterlatt blødende på fortauet etter angrepet, ifølge øyevitner og lokale medier. Cox ble brakt til sykehus i Leeds med kritiske skader, men en time etter angrepet ble hun erklært død.

Attentatet ryster Storbritannia. Det er første gang et sittende parlamentsmedlem er drept i Storbritannia siden 1990, skriver BBC. Valgkampen fram mot EU-avstemningen er innstilt til og med fredag.

Cox var kjent som tilhenger av fortsatt britisk EU-medlemskap og angriperen skal ifølge enkelte øyenvitner ha ropt «Storbritannia først», skriver The Guardian.

Britain First, som er et høyreradikalt nasjonalistparti, fordømmer i en uttalelse på nett angrepet som en avskyelig kriminell handling.

Valgkamp innstilt

– Vi kan ikke diskutere noe motiv på dette tidspunkt, sier politisjef Dee Collins i West Yorkshire til pressen.

En 77 år gammel mann, som skal ha forsøkt å gripe inn, ble også såret i angrepet.

Tobarnsmoren Cox, som tilhørte venstresiden i Labour og tidligere arbeidet for hjelpeorganisasjonen Oxfam, ble valgt inn i Underhuset i fjor.

Statsminister David Cameron kaller drapet en tragedie.

– Hun var et engasjert og omsorgsfullt parlamentsmedlem. Mine tanker går til hennes ektemann Brendan og hennes to små barn, skriver Cameron på Twitter.

Den konservative statsministeren kjemper i likhet med Cox for at Storbritannia skal bli i EU.

Flere skudd

Cox skal allerede ha ligget såret på fortauet da hun ble skutt av angriperen.

Clarke Rothwell, som driver en kafé i nærheten, forteller til BBC at politikeren trolig ble skutt og knivstukket flere ganger.

– Tre ganger ble hun skutt. Den første gangen da hun falt i bakken, og så to ganger til. Den tredje gangen var han nær nok til å skyte henne i hoderegionen, sier øyevitnet, som tilføyer at gjerningsmannen samtidig knivstakk offeret.

– Hjemmelaget våpen

56 år gamle Hithem Ben Abdallah befant seg på en kafé tett ved stedet der angrepet på Cox fant sted og ble øyenvitne til dramaet.

– Det var en modig mann der, og en annen mann med hvit baseballcaps som han forsøkte å få kontroll på. Mannen med baseballcapsen trakk plutselig fram et våpen fra bagen sin, forteller han til den britiske kringkasteren.

– Mannen med våpenet gikk noen steg bakover og avfyrte det. Deretter avfyrte han nok et skudd ned mot fortauet, forteller han, og beskriver våpenet som tilsynelatende hjemmelagd. (©NTB)