Marte Olsbu (t.v) blir etterfulgt av Tiril Eckhoff, Johannes Thingnes Bø og Tarjei Bø når Norge skal kjempe for gull i mix-stafetten på VMs åpningsdag torsdag. Foto: Bendiksby, Terje
Marte Olsbu håper og tror at hun har toppet formen til VM. Foto: Olsen, Geir

— Denne etappen har Marte vært penslet inn på helt siden i fjor vinter, og siden har hun levert mange gode 1. etapper. Hun er veldig tøff mentalt og vanskelig å vippe av pinnen. Hun har evnen til å skjerpe seg i pressede situasjoner, og presterer ofte bedre dame mot dame enn alene på skytebanen. Marte er så drillet på dette at hun gleder seg, sier landslagstrener Stian Eckhoff.

Vant fire gull på rad

Marte Olsbu (t.v) blir etterfulgt av Tiril Eckhoff, Johannes Thingnes Bø og Tarjei Bø når Norge skal kjempe for gull i mix-stafetten på VMs åpningsdag torsdag. Foto: Bendiksby, Terje

Tirsdag formiddag ble det offentliggjort at Marte Olsbu går første etappe på torsdagens åpningsøvelse, mix-stafett — sammen med Tiril Eckhoff samt brødrene Johannes Thingnes og Tarjei Bø. De tre sistnevnte er alle medaljekandidater også på de individuelle øvelsene. Norge har i tillegg gode tradisjoner på øvelsen, og vant fire mix-stafetter på rad i VM og OL fra 2011 til 2014. I fjorårets VM ble det bronse. I VM på hjemmebane stiller de som en av de store favorittene.- Det blir kjempetøff kamp om gullet. Sammen med oss er det ventet at Frankrike, Tyskland og Tsjekkia skal kjempe i toppen. I tillegg er Italia og Russland outsidere. Dermed er det seks lag som er realistiske innenfor pallen, sier Stian Eckhoff.

Les også: - Jeg brukte ei ukes tid på  å komme over det

Det betyr en stor bør på skuldrene til 25-åringen fra Froland.

— Du kan kanskje si at det er et stort press, men jeg skal bare prøve å gjøre mitt beste og henge med. Jeg kan ikke gjøre store underverker på 1. etappe. Jeg har gått en del damestafetter etter hvert, og føler at jeg har blitt litt rutinert og skjønner «greia», sier Olsbu.

- Skytebanen avgjør

Men hun har ingen planer om å skaffe Norge en luke på åpningsetappen.

Marte Olsbu håper og tror at hun har toppet formen til VM. Foto: Olsen, Geir

— Det viktigste er å ikke stresse i starten. Det er fort å tenke at man må ta teten, og ligge helt der framme. Men det som avgjør, er skytebanen og hvor mye man har igjen til siste runden, understreker frolendingen.Olsbu har vært ustabil på standplass, men har i løpet av sesongen tatt store steg i sporet og totalt sett vært Norges nest beste skiskytterjente, bak Tiril Eckhoff. Til VM har austegden forsøkt å toppe formen ekstra.

Les også: - Olsbu er bødt til å få gå alt i VM

— Det blir spennende å se om det utgjør noen forskjell, sier Olsbu.

- Gleder meg

Erfaringen hennes med løypene i Holmenkollen er «mer påskeføre og sukkersnø», enn den nysnøen som trolig venter dem i uvanlig tøffe VM-løyper torsdag.

— Det er en del kneiker og harde «padlebakker» med mye opp og ned. Men to-kilometersrunden vi skal gå i mix-stafetten, er slakere enn 2,5 kilometersrunden, og mye dobbeldans er noe jeg liker, sier Olsbu.

— Marte gikk veldig godt under lette forhold i hennes siste verdenscuprunde i Canmore. Det er skytingen som blir avgjørende. Et ekstraskudd koster 6-7 sekunder, og to koster 16. Mye mer enn det klarer hun ikke å ta igjen i løypa, sier Stian Eckhoff.

— Skytemessig føler jeg at jeg ligger bra an. Jeg har hatt en del gode økter i det siste, og nå bare gleder jeg meg til å vise hva jeg kan, sier Marte Olsbu.

- Norge kan vinne gull

Ola Lunde, skiskytterekspert i NRK, er overrasket over at Marte Olsbu fremstår som en så sterk skiskskytter i dag.

— Marte har lenge vært en god skytter, men jeg trodde ikke hun hadde det langrennspotensialet og at hun skulle bli så god. Hun må ha trent veldig riktig og gjort en god jobb, sier Ola Lunde.

Han tror det var «maks-kapasiteten» som vippet uttaket til mix-stafetten i frolendingens favør.

— Synnøve Solemdal er Norges stafettekspert, men har ikke vært i form langrennsmessig. Jeg tror de valgte Marte fordi hun har størst potensial, sier Lunde.

Han mener 25-åringens viktigste oppgave er «å henge med inn» etter de to første etappene, det vil si før brødrene Johannes Thingnes og Tarjei Bø skal ut.

— Det viktigste er at Norge er innenfor 30-40 sekunder bak etter to etapper. Da kan Norge vinne gull, sier Lunde.