KRISTIANSAND: — Hver gang jeg satt i sola, kjente jeg at det stakk i føflekken.

Eva Heen Kristensen bor på Lund i Kristiansand. Hun forteller om føflekken på høyre lår. Den hun instinktivt hadde plaster på eller la hånda over når hun solte seg - og som hun var litt urolig for.

— Jeg er mørk, blir fort brun og er aldri solbrent. Jeg tenkte ikke over at jeg kunne få føflekkreft, sier Kristensen.

Undersøkt hos hudlege

I 2012 tok hun affære og fikk flekken undersøkt hos en hudspesialist.

— Alle føflekkene mine ble undersøkt, og det ble tatt prøver av den på låret. Etter 14 dager fikk jeg beskjed om at jeg måtte komme innom en tur på legekontoret. Da forsto jeg med en gang at noe var galt, forteller 60-åringen.

- Var du redd?

— Jeg var kjemperedd. Fy, søren. Nå vet jeg hvordan de som får påvist kreft opplever det. Jeg tenkte at nå er det min tur til å dø!

Legen kunne fortelle at Kristensen hadde «malignt melanom», føflekkreft, på låret. Den mest alvorlige og dødelige typen hudkreft. Kristensen fryktet spredning.

Saken fortsetter under videoen, som viser hvordan du sjekker føflekker:

På verdenstoppen

Geir Wehus er distriktssjef i Kreftforeningen. Han forteller at Norge er på verdenstoppen når det gjelder forekomsten av føflekkreft og dødelighet. I 2014 fikk 104 personer påvist føflekkreft i Aust— og Vest-Agder, ifølge de siste tallene fra Kreftregisteret. Aust-Agder er blant de tre-fire fylkene i Norge med høyest forekomst av føflekkreft, mens Vest-Agder ligger midt på lista.

Geir Wehus er distriktssjef i Kreftforeningen. Foto: Kreftforeningen

— Det er en sterk økning i antall tilfeller føflekkreft i Norge. 2000 personer får hvert år føflekkreft. Over 300 dør av kreftformen årlig. Hvis føflekkreft ikke oppdages i tide, er det den mest alvorlige formen for hudkreft, forteller Wehus.

Kan forebygges

Han påpeker at det likevel er viktig å være ute i sola og å være fysisk aktiv.

— Føflekkreft kan forebygges med enkle solvettregler. Mellom klokka 12 og 15 er sola sterkest. Da bør man ta en pause, bruke solhatt, solbriller og ta på seg lette klær. Vi anbefaler folk å bruke solkrem med minimumsfaktor 15. Unngå gjentatte solforbrenninger! Intens soling over tid bør unngås, understreker distriktssjefen.

- Riktig uheldig

Tre uker etter at Eva Heen Kristensen hadde fått påvist føflekkreft, ble hun operert.

— Min historie har en lykkelig slutt. 14 dager etter operasjonen fikk jeg beskjed om at det ikke var spredning, sier hun.

— Jeg spurte legen hvordan jeg kunne få føflekkreft, jeg som er så mørk og har så mørk hud. Han sa at jeg hadde vært riktig uheldig, men riktig heldig som hadde oppdaget kreften i tide, fortsetter Kristensen.

— En vekker

I tre år gikk hun til kontroll hos hudlege hver tredje måned. Nå er hun på kontroll to ganger årlig.

— Tidlig oppdagelse er det viktigste. Spredning kan bety døden. Jeg har vært kjempeheldig. Hvis føflekken hadde vært på ryggen, hadde jeg kanskje aldri reagert, påpeker 60-åringen, som kan fortelle at hun ikke soler seg lenger, bruker høy solfaktor når hun er ute i sola og tar på seg ekstra klær mellom klokka 12 og 15 når sola er sterk.

— Hva tenker du i etterkant av denne opplevelsen?

— Det har vært en vekker. Alle bør sjekke føflekkene sine, de må ikke tro at dette ikke kan skje dem. Poenget mitt er at alle kan få føflekkreft.

I dag er det hudsjekkdagen

Onsdag 11. mai er det hudsjekkdagen - Euromelanoma 2016. Norske hudleger og Kreftforeningen samarbeider onsdag om å arrangere en landsomfattende hudsjekkdag. Hudleger over hele landet sjekker da mistenkelige føflekker hos pasienter - uten henvisning fra fastlege.

TrudeOmland.jpg

Kreftforeningen er samtidig synlige på stand i bybildet i ulike byer, og informerer om føflekksjekk og solvett.

— Målet er å skape oppmerksomhet rundt føflekkreft og hvilke faresignaler man bør kjenne til, som mistenkelige forandringer knyttet til føflekker, slik at lege oppsøkes før kreften sprer seg, forteller Trude N. Omland, kommunikasjonsrådgiver i Kreftforeningen, distriktskontor Kristiansand.

— Hudsjekkdagen handler også om at folk skal bli kjent med hvordan hudkreft kan forebygges, noe som er mulig i de fleste tilfeller, sier Omland.

Samtlige hudleger som deltar i aksjonen i Agder-fylkene er fullbooket med pasienter onsdag.