Kvarstein i Vennesla. Foto: Frode Lindblom
Kommunelege Per Kjetil Dalane ber nå folk i det aktuelle området om å fosskoke vannet før det drikeks eller brukes i matlaging. Foto: Frode Lindblom

Det er registrert små mengder E. coli bakterier (3-7/100 ml) i ledningsnettet fra Lomtjønn, Kvarstein og ned til Saga.

På grunn av dette vil kommunelegen anbefale koking av drikkevann for abonnenter på østsiden av Otra fra Ålefjærvegen til Saga, skriver Vennesla kommune på sine hjemmesider.

Ikke farlig

Det er ikke farlig å bruke vannet til vasking, dusjing, etc., heter det fra kommunen.

— Dette ble fanget opp i en rutinemessig prøve, og for å være på den trygge siden ber vi husstandene det gjelder om å fosskoke vann som drikkes eller brukes i matlaging, sier kommunelege Per Kjetil Dalane til Fædrelandsvennen.

Kommunelege Per Kjetil Dalane ber nå folk i det aktuelle området om å fosskoke vannet før det drikeks eller brukes i matlaging. Foto: Frode Lindblom

Kommunen skriver at vannet rutinemessig vil bli klorert, og nye prøver tas fortløpende. Kloring vil gi noe lukt og smak i vannet noen dager.

Avføring

Per Kjetil Dalane sier at det er en forurensingskilde i vannettet.

— Det er en forurensing på ledningsnettet, men vi har ingen rapporter om økte tilfeller av magesyke. Sannsynligheten for å bli syk er liten, men man må koke vannet for å være på den sikre siden, sier han.

Det vil også ta over et døgn før vi har prøveresultatene tilbake fra labben

Dalane sier at tre til sju bakterier per 100 milliliter vann er lavt, men at det er nok til å indikere forurensing på nettet.

Kvarstein i Vennesla. Foto: Frode Lindblom

— Alle har E. coli i magen, og det er i utgangspunktet ufarlig. Men målingen viser at det er avføring fra menneske eller dyr på systemet. Det som skjer nå er at vi vil kartlegge årsaken, og fjerne smittekilden. - Undersøker dere nærmere hva slags type E. coli-bakterie dette er?

- Nei, vi fastslår bare at det er E. coli. Skulle man få det i seg vil det helst gå bra, men man kan bli syk med magesjau, diaré og oppkast. Spesielt gjelder det eldre og svekkede personer, sier Dalane.

Ifølge Dalane har også legevakten i Vennesla og kommunens fastleger blitt bedt om å være obs på tegn på magesykdom i områder.

E. coli er ifølge Mattilsynet en tarmbakterie som forekommer naturlig i tarmen hos dyr og mennesker. Bakteriene er vanligvis ufarlige, men noen varianter av E. coli har egenskaper som gjør at de kan forårsake sykdom.

Nye prøver

Arne Vatne, leder av Teknisk forvaltning, sier at kommunen nå jobber med å finne smittekilden som har rammet rundt 2300 personer.

— Jeg har sendt ut en gjeng som skal ta nye prøver, for å lokalisere smittekilden. I tillegg klorerer vi hele nettet til vannverket, og det bør ta knekken på det, sier Vatne.

— Men det er et langt strekk dette her, så det vil ta tid. Det vil også ta over et døgn før vi har prøveresultatene tilbake fra labben. Men de jobber med dette fortløpende, sier Vatne.

Han sier at årsaken til forurensingen kan være så mangt, men at det ikke er selve vannkilden som er forurenset. Problemet er et sted på ledningsnettet.

- Det kan være alt fra fugleskitt i et høydebasseng, eller noe i grunnen. Vi er i villrede nå, sier han.

Det vil bli gitt ny informasjon torsdag kveld eller fredag morgen, når nye prøveresultater foreligger.

Ved spørsmål kan kommunens servicetorg kontaktes på telefon 38 13 72 00 eller vakttelefon 982 94 313.