— Dette er begynnelsen på et langsiktig arbeid hos oss der vi planlegger å deponere kopier av vårt mest verdifulle genbankmateriale, kanskje opp imot 10.000 ulike frøprøver de nærmeste årene, forteller lederen for genbanken, Kioumars Ghamkar.

Han reiste selv til Svalbard for å se til at 726 frøprøver av til sammen 92 ulike arter kom på rett plass, opplyser Landbruks- og matdepartementet, som har ansvaret for anlegget.

Med den siste innleggingen av frø fra New Zealand inneholder frøhvelvet nå 851.894 ulike plantesorter og genotyper deponert av 68 genbanker, forskningsinstitutter, universiteter og organisasjoner.

Frøhvelvet, som ligger ved foten av Platåfjellet, er et sikkerhetslager for verdens genbanker. Det tilbyr gratis oppbevaring av frø fra mat- og nytteplanter fra hele verden. Dersom frø går tapt, for eksempel som følge av naturkatastrofer, krig eller ressursmangel, vil frøsamlingene reetableres med frø fra Svalbard.

Frøhvelvet på Svalbard er ett av flere i verden. Verdens største frøhvelv heter Millennium Seed Bank og ligger utenfor London. Det er om lag 100 ganger større enn frøhvelvet på Svalbard. (©NTB)