I dag skal Bill Clinton si seg enig.

Bill Clinton trekker i dag opp de store linjene om sammenhengen mellom en truende klimasituasjon det vi spiser. Bak ham står en rekke forskere og eksperter fra 28 nasjoner som peker på at det kan lønne seg å se helse, mat og klima som et helhetlig bilde.

Blant forskerne som samles i Stockholm denne uken er agronom og professor Johan Rockström fra Stockholm universitet. Han er det nærmeste man kan komme en klimakjendis i Sverige, og forskningen hans gjennom flere tiår peker i én retning.

- Mat som er bra for helsen, er også viktig for en bærekraftig fremtid. Våre største utfordringer ligger i jordbruket, altså hvordan vi produserer mat, og hva vi spiser, sier Rockström.

Han mener at en av de viktigste årsakene til at FNs nye klimarapporter anser jordbruk som trussel, er et veivalg vi gjorde på 1950-tallet.

- Svært mange av klimautfordringene er koblet til jordbruket. Før 1950 påvirket ikke landbruket klodens klima. Men så startet en hurtig utvikling mot industrialisert landbruk. I dag er landbruket for eksempel en av de største sektorene når det gjelder bruk av olje. Det brukes olje for å lage gjødsel, maskinene bruker stadig mer diesel, industrien bruker mer og mer olje til plastinnpakning og transport, sier Rockström.

- Når vi spiser konvensjonelt produserte landbruksprodukter, spiser vi egentlig olje, mener han.

At veldig mye av kjøttproduksjonen i Europa avhenger av en omfattende import av soyaprotein fra regnskogområder i Latin-Amerika, gjør ikke bildet av matproduksjonen bedre.

Koblingen mellom helse, mat og klima er i ferd med å gi støtet til en internasjonal bevegelse, mener Rockström.

- For vanlige forbrukere handler det også om holdninger til landbruksprodukter. De er nå blitt så billige, selv i Norge og Sverige, at mat blir kastet i et stort omfang. Jeg mener det burde vært en miljøavgift på industriprodusert mat. Den bør være dobbelt så dyr om vi skal gjøre opp for miljøkostnadene, sier Rockström.

Initiativtager til konferansen som nå skal arrangeres årlig, er Gunhild Stordalen. Konferansen finansieres gjennom Stordalen Foundation og en rekke andre sponsorer, blant dem Rema 1000. Da er det så godt som uunngåelig å få skeptiske skråblikk fra den tradisjonelle miljøbevegelsen. Det tar Stordalen med ro.

- For bare 12 måneder siden var dette tenkt som et frokostseminar i Oslo. Etter mye arbeid ser det ut til at EAT Forum blir et varig nettverk av forskere som ser den samme sammenhengen, at tverrfaglig kunnskap om bærekraft, mat og helse vil avgjøre utviklingen. En rapport fra forumet i Stockholm skal publiseres i det anerkjente fagbladet Lancet, sier Stordalen.