Den unge, spanske kvinnen nyter et langt og stort måltid på en av restaurantene på Marbellas berømte strandpromenade. Når måltidet er over gjør hun opp for seg, og før hun reiser seg fra bordet plukker hun med seg absolutt alle vekslepengene kelneren kom tilbake med i den lille skålen.

Kelnerne får ikke en céntimo i driks av henne.

Alle tipser imidlertid ikke på samme måte.

— Nordmenn kan i mange tilfeller tipse for mye. Vi synes det er vanskelig, derfor tipser vi heller litt ekstra for å være på den sikre siden. Vi har lite tipskultur her hjemme, derfor er vi også usikre over hvor mye vi eventuelt skal gi i driks når vi er på ferietur i utlandet, sier professor ved Markedshøyskolen Campus Kristiania, Runar Døving.

Sjekk reglene

Sosialantropologen har forsket mye i forbrukeratferd, og synes det enkleste er å sette seg inn i tipskulturen i det landet man besøker:

— Som gjest settes du ofte i en betalingssituasjon. Da er det greit å kunne landets regler for ikke å fornærme noen og slippe å dumme seg ut, sier Døving.

Selv sjekker han alltid med lokalbefolkningen der han reiser om det er normalt å gi driks, og hvor mye som er vanlig å plusse på de ulike tjenestene.

— I USA, for eksempel, kan jo tips nesten være hele lønnen for den ansatte. Amerikanere vet dette og plusser derfor på 20 prosent uten å blunke. Noe pussigere blir det når de kommer til andre land og gjør det samme overfor servitører som har en fast og kanskje god årslønn, bemerker Døving.

Herrefolk

Han synes det ikke er noe problem om nordmenn på tur gir en euro eller to "for mye" i tips.

— De fleste liker jo penger. Om vi oppfattes som herrefolk som vil vise vår rikdom blir et mindre problem, sier Døving.

Få land har absolutte regler for tips, og det fins også variasjoner innad i landene.

Her har vi samlet en del eksempler på hvordan du kan regne med å møte spørsmålet om driks i en del populære rerieland for nordmenn:

Spania

På restaurant er det ikke nødvendig å tipse, med mindre du har fått en opplevelse som du ønsker å gi ekstra for. Å legge igjen bare smårusk kan lett oppfattes som uhøflig. Drosje: Ingen drinks.

Tyskland

10 prosent er vanlig på et vanlig restaurantbesøk. I drosje det samme.

England

På de eldre, tradisjonelle pubene er det ikke vanlig med tips. På de nye kjedepubene er driksen straks mer velkommen. På mange restauranter er servicegebyr inkludert, så sjekk regningen slik at du i alle fall ikke tipser dobbelt. I drosje er det normalt å tipse 10-15 prosent av prisen.

Nederland

Moms og service er inkludert i prisen på hotell, restauranter, forretninger og taxitjenester. Driks er naturligvis alltid velkommen, men det ikke et krav. Vil du tipse er det ok å gi rundt 10 prosent.

Mexico

Her er reglene på minst 15 prosent tips strenge, i alle fall i turistområdene. Vi har selv opplevd å få oppgjøret bryskt tilbake fordi det manglet noen få pesos på at driksen var tilstrekkelig. Tips er en viktig del av lønnen.

Tyrkia

Er du fornøyd med mat og service vil det bli oppfattet som hyggelig om du legger på 5-10 prosent. I taxi runder du opp til nærmeste runde sum i lira.

Hellas

Ofte vil dus e at serviceavgift er inkludert i regningen på restauranter og kafeer, men hvis du er spesielt fornøyd med servicen er det vanlig å legge igjen et par euro. Taxisjåfører runder som regel opp regningen selv, så vanligvis gir man ikke så mye i tips.

USA

Her må du trå varsomt, amerikanerne har nemlig en rundhåndet tipskultur. Ifølge den norske USA-ambassaden gir amerikanere langt mer tips enn nordmenn, spesielt på restaurant. Tips utgjør en betydelig og forventet del av inntekten i mange serviceyrker. Gi minimum 15 prosent på restaurant, gjerne 20 pluss. Gir du under 15 betyr det at du er misfornøyd. Dette kommer i tillegg til "moms" (sales tax).

Sverige

I vårt nærmeste naboland er det vanlig å gi 10 prosent på restaurant. På hotell er det opp til den enkelte om man vil tipse, får vi opplyst fra VisitSweden.

Finland

Som hovedregel gir man ikke tips på restauranter, ok hvis du vil vise at du virkelig satte pris på maten og fikk ekstra service. Det samme gjelder egentlig på hoteller og i drosjer.

Danmark

Danskene er ikke så ivrige etter å tipse som oss nordmenn, ifølge danskenes turistkontor i Norge tipser for eksempel sjelden drosjesjåfører. Heller ikke på utesteder er tipsing nødvendig, hvis du ikke da vil påskjønne ekstra god service. På dyre restauranter er driksen derimot mer vanlig, men der er jo servicenivået også høyere enn ellers.

Island

Heller ikke på Island er driks en selvfølge, og noe du ikke trenger å tenke på med mindre du får en opplevelse du absolutt ønsker å påskjønne. Heller ikke i taxi er det vanlig å tipse.

Thailand

Tipsing har blitt mer vanlig, spesielt på internasjonale hoteller og restauranter, og vær forberedt på at regningen påplusses 10 prosent serviceavgift. Også taxisjåførene forventer litte ekstra, og det er greit å gi slik at summen blir rund. Utenfor de store turistsentra er det ikke vanlig å tipse, men avtal pris med tuk tuk på forhånd. Bor du lenge et sted og spiser på fast restaurant opprettes gjerne en "tab" som du betaler noen dager før du drar. Da kan du legge til tips, gjerne 10 prosent.

Egypt

Her må du tipse i øst og vest når du er på de typiske turistferiemålene, legg til 5-10 prosent på regningen selv om serviceavgift er beregnet. Drar du på utflukter er det også en selvfølge å gi litt til både guide og evt. mannskap. Start aldri en taxitur uten å avtale prisen på forhånd, og ha småpenger. Sjåføren kan sjelden veksle, vil du erfare.