Sissel i Kilden i fjor. Foto: Torstein Øen
sissel_JA2_7166.jpg Foto: Jarle Aasland

Vår internasjonale sangstjerne og gullstrupe har signert noen av våre sterkeste kulturelle juleuttrykk. Hennes første juleplate, «Glade jul» fra 1987, er tidenes mest solgte album i Norge, og har totalt solgt over en million eksemplarer.

Men hvordan feirer denne Mor Jul selv høytiden? Hvilke filmer, tv-programmer og julesanger setter henne i julestemning?

— Jeg kommer faktisk i julestemning på hver eneste konsert jeg spiller selv, smiler Sissel Kyrkjebø. Blid og velopplagt stiller hun til kaféjuleprat på Frogner i Oslo.

Gaver hele året

Sissel er av den sorten som er på jakt etter passende julegaver hele året, og vanligvis har hun alt under kontroll når hennes egen høysesong, adventstiden, innledes. Når hun skal på juleturné, som i år, begynner bakingen av kokosmakroner og berlinerkranser allerede tidlig i november. Adventskaker kaller hun baksten sin, som hun synes smaker aller best i førjulstiden.

— En gang bakte jeg sju sorter til jul. Men da er det så mye annen god mat, de ble ikke spist.

Å lage det hyggelig for barna, og finne igjen den barnlige julegleden gjennom dem er en fantastisk opplevelse.

I år som i fjor har Sissel vært på juleturné i Norge og Sverige. Hun startet i Oslo, og hadde fire konserter i Kilden 9. og 10. desember. Noen få fridager var innlagt underveis, og da må hun ta det helt med ro. Spare stemmen. Og for alt i verden: unngå å bli forkjølet.

Først 21. desember er turneen ferdig, og hjemmekjære Sissel kan konsentrere seg helt og fullt om julen. Da håper hun å få være med på en av familiens tradisjoner: å hogge sin egen julegran i skogen. Så baker hun noen flere adventskaker, om første runde er oppspist.

sissel_JA2_7166.jpg Foto: Jarle Aasland

Julekultur

Like sikkert som at det blir jul i år også, slippes hauger og lass av nye juleplater. På kino kommer nye julefilmer. Narvesen-hyllene fylles med nye julehefter, og fra 1. desember kan vi velge og vrake i julekalendere på tv, for ikke å snakke om de utallige julekonsertene, der kjente og kjære artister byr på julestemning landet rundt.

Julen gir assosiasjoner til alle sansene våre. Julestemning får vi visst aldri nok av, og ja, julestemning kan kjøpes for penger. At alt rundt julen er god butikk, er ingen nyhet.

Men i disse ufattelige mengdene med nye kulturuttrykk som vil sette oss i den rette julestemningen hvert eneste år, er det bare noen få som lever videre og blir en ny juletradisjon, en del av vår felles julefolklore. Snø, julenissen, Jesusbarnet, bjelleklang, pepperkaker, granbar og gløgg. Men også «Glade jul», «O helga natt», «Julekveldsvise», «Tre nøtter til Askepott». «Grevinnen og hovmesteren». Og fremfor alt Sissel Kyrkjebøs juleplate.

Jeg kommer faktisk i julestemning på hver eneste konsert jeg spiller selv.

Men vi må heller ikke glemme albumet «Strålande jul» med Odd Nordstoga fra 2009 solgte 375.000 eksemplarer bare det året, og ble tiårets mestselgende utgivelse. Hvem han spilte det inn sammen med? Sissel Kyrkjebø.

Duften av grønnsåpe

Tilbake til Sissel.

— Blir det julerengjøring?

— Det er utrolig hva duften fra en skål grønnsåpe kan gjøre.

— Drømmer du om hvit jul?

— Alltid! Jeg er da bergenser. Det er ikke så ofte jeg har fått oppleve det.

Det er utrolig hva duften fra en skål grønnsåpe kan gjøre.

Sissel har alltid elsket julen, og har bare gode assosiasjoner til høytiden. I barndomsårene i Bergen spilte hun i korps, først kornett og så eufonium. Hver eneste julaften opptrådte hun med korpset, både i bergensgatene og på forskjellige institusjoner, før opptredene ble avsluttet i kirken. Så bar det hjem til julepyntet hus med familien, god mat, julegaver - og julemusikk på radioen.

— Julen er jo fantastisk, men det aller beste er adventstiden. Julebaksten. Julemusikken du hører overalt. Vente på julen og glede seg.

Pinnekjøtt

Julemat for Sissel er pinnekjøtt. Urøkt. Alle årene hun bodde i Danmark ble det servert kalkun på julaften, men hun greide alltid å lure inn pinnekjøttet på menyen en eller annen gang i løpet av julen. Og hun går alltid i kirken. Liker egentlig best gudstjenesten første juledag. De gangene hun er blitt bedt om å synge i kirken i julen i Bergen, har hun alltid valgt første juledag. Selv om det ikke er så mye folk da.

At hun selv skulle bli assosiert med julen, var aldri planlagt.

Det var Rune Larsen, mannen hun selv kaller Mr. Christmas, som hadde en visjon om å gi ut en juleplate der Sissel Kyrkjebøs klokkeklare røst sang de tradisjonelle sangene. Larsen var mannen som hadde begynt med julekonserter i Grieghallen, og Sissel var ikke gamle jenta da hun var med der første gang.

Sissel var en nasjonalskatt allerede på midten av 80-tallet, etter å ha vært pauseinnslag i den internasjonale Melodi Grand Prix-finalen i Grieghallen i 1986. Hun hadde et storselgende debutalbum på cv-en, og sa etter hvert ja til juleplaten. Hun valgte selv ut de sangene hun ville synge, og at hun ville ha med Bergens Filharmoniske Orkester og et barnekor på innspillingen.

En million plater

esultatet ble den legendariske juleplaten «Glade jul», oppkalt etter julesangen som for alltid vil være Sissel Kyrkjebøs personlige julefavoritt. Hun spilte også inn en svensk versjon av albumet, som hittil har solgt over 600.000 eksemplarer i Norge og over en million på verdensbasis. Og som fortsatt selger, hvert år. Julesangene fra Sissels munn varer visst evig.

Og etter år med julekonserter på både tv og scene, og deltakelse et utall juleplater, både norske og internasjonale, framkaller Sissels smil og stemme julestemning i seg selv.

Felles opplevelser

Hvorfor er det egentlig slik? Sissel har da ikke bare spilt inn julemusikk. Den tsjekkiske filmen «Tre nøtter til Askepott», som NRK sender hver eneste julaften formiddag, handler ikke en gang om julen. Likevel er den blitt en del av vår felles julefolklore.

Jul er for oss nordmenn det samme som Thanksgiving for amerikanerne. Julestemning og juletradisjoner handler nok først og fremst om felles opplevelser. Å reise hjem til jul og treffe familie og gamle venner. De som egentlig ikke liker hverandre, greier kanskje å holde ut sammen akkurat denne dagen.

— Sangene vi alle kan, filmene og tv-programmene vi har sett sammen, gir oss felles opplevelser som knytter oss nærmere hverandre, og minner oss om gode øyeblikk. Vi må ikke rote for mye med tradisjonene, sier Sissel.

Også i fjor dro Sissel på juleturné, men da var det fire år siden sist. I 2009 var hun på turné med Odd Nordstoga etter suksessalbumet «Strålande jul» de to spilte inn sammen. Når Sissel skal på juleturné, starter planleggingen allerede i januar, med egne tanker og ideer.

Sissel i Kilden i fjor. Foto: Torstein Øen

Deilig julestemning

I mars tar hun en prat med Mr. Christmas, og i juni er vanligvis spillelisten klar. Så lanseres konserten i september. Sissel har gjort det så mange ganger at hun har julekonsertløpet i ryggraden. Målet er alltid det samme: å skape skikkelig, deilig julestemning, glede og energi i adventstiden. For både publikum og seg selv.

I år var det soloturné, med musikere hun kjenner og er glad i. Soul og gospel står sterkt. Sissel tukler ikke mye med juletradisjonene, men blander gjerne inn nye ting blant det tradisjonelle.

— Da velger jeg det som passer til det gledelige julebudskapet uten å være julemusikk. Både det kristne budskapet og den umiddelbare, barnlige julegleden. Det som på engelsk kalles «uplifting songs», sier Sissel.

Så hva slags julemusikk hører hun på selv?

— Mahalia Jackson er fantastisk! Jeg oppdaget henne da jeg var i 20-årsalderen. Har også hørt mye på juleklassikere fra Bing Crosby, Frank Sinatra og Nat King Cole. Det er så enkelt, så rent, så ekte. Når jeg ikke selv er på juleturné, prøver jeg å få med meg et par julekonserter selv.

At mange opplever adventstiden som et stressende kaos, forstår Sissel veldig godt, og har opplevd det samme selv.

— Ja, veldig travelt! Barna har avslutninger på både skole, i barnehagen og på fritidssysler. Så har du avslutninger og julebord på jobben, i tillegg til matlaging, julegaver, julekalendere og liknende. Egentlig rart at folk får tid til julekonsert! Men de gjør det vel nettopp for å spenne av og finne tilbake til den gode julestemningen som alt stresset egentlig streber etter.

Blir aldri lei

Sissel elsker å kjøpe julegaver, å finne akkurat den rette gaven til dem hun er glad i. Og hun blir aldri lei av jul. På julaften bruker familien lang tid på å åpne gavene, én og én skal åpnes, alle skal se. Noen ganger blir de ikke ferdige før langt på natt.

— Julen skal være en barnlig glede, den skal komme lett til deg.

Julens MÅ-liste

Folk flest har en lang liste med julekultur de bare MÅ oppleve igjen og igjen for at det skal bli ordentlig jul. Har selveste juledronningen også en slik liste?

— Jeg MÅ se «Tre nøtter til Askepott» sammen med døtrene mine. I løpet av julen må jeg også se «Grinchen» med Jim Carrey, den elsker jeg virkelig Og så begge «Hjemme alene»-filmene.

Siden Sissel spilte med musikkorpset hver julaften ettermiddag gjennom hele oppveksten, ble hun aldri hekta på «Donald Duck og vennene hans». Men ser den nå i voksen alder. Gjerne mens hun baker de siste brettene med småkaker.

— Alt forandrer seg når du får barn, også julen. Da er det de som er i sentrum. Å lage det hyggelig for barna, og finne igjen den barnlige julegleden gjennom dem er en fantastisk opplevelse.

Men også Sissel Kyrkjebø har feiret jul i Syden, slik stadig flere nordmenn har valgt å gjøre de siste årene.

— Det var herlig det, helt julefri juledager i varmen. Men da hadde vi arrangert skikkelig jul hjemme i Norge før vi dro, hvis ikke hadde det blitt stusslig. Pose og sekk!

Sledetur

En av sine aller herligste juleopplevelser fikk hun på fjellhytta ved Geilo. Julen var gnistrende hvit. Julaften reiste Sissel og familien inn til Geilo for å overvære julegudstjensten. Til hjemturen hadde de bestilt sledetur.

— Vi hadde med termos med gløgg og julekaker. Satt på tykke skinn og hørte på bjelleklangen. Det var en helt magisk juleopplevelse, sier Sissel, med tindrende julestjerner i øynene.

Nå er det bare dager igjen. Noen er kanskje ganske mette av julemusikk, tv-kalendere og kommersiell julestemning allerede. Men når selve julehøytiden endelig kommer, er det flust å velge mellom for dem som trenger kulturelle tilskudd i julen. Enten for å bli minnet på julens budskap, eller rett og slett og slett for å komme i den gode, varme julestemningen.

God jul!