Det var tidligere torsdag at jærbuen Arvid Mæland, nylig portrettert i boken "Cowboyen", la ut den "utrolige historien" på Facebook.

Stavanger Aftenblad satte en reporter på saken og slo den opp som toppsak på nettet. Fædrelandsvennen publiserte den også like etterpå. Deretter hang avisen Gudbrandsdølen Dagningen seg på, og kjørte historien til topps.

Torsdag kveld innrømmer han imidlertid overfor Aftenbladet at det hele var en spøk.

På Facebook fortalte han sine venner i detalj om det "dramatiske" øyeblikket da han tok ulven. Noen ba ham slippe ulven løs igjen. Andre mente dette måtte være en hund.

Avslørt

Aftenbladet var torsdag kveld i kontakt med Toril Wiik Johansen, leder i Norsk Siberian Husky Klubb i Rogaland og Hordaland.

— Dette er en husky. Antakelig en alaska husky eller en blandingshund. På det ene bildet mener jeg til og med hjeg kan se slitemerker etter et halsbånd, sier hun.

Også mangeårig freelanser i Aftenbladet og tidligere ulvejeger Svein J. Liestøl var sikker i sin sak.

— Pelsen er lik en ulv, men hodet er fra en hund, sier han.

Konfrontert med ekspertenes dom legger spøkefuglen Mæland alle kortene på bordet.

— Joda. Det stemmer at jeg kjøpte den i Alaska, sier han.

— Nå har jeg blitt nedringt i hele dag av media fra hele landet, sier jærbuen og ler godt på telefonen fra Vågå.

— Hva med de to ulveobservasjonene i november. Var det bare bløff, det og?

Mæland innrømmer at han kjenner eventyret om gutten som ropte ulv, ulv! Det var jo ikke så lurt i lengden, bemerker Aftenbladet.

— Neida. De var reelle. Det er virkelig ulv her, sier Mæland, som innrømmer at han kjenner eventyret om gutten som ropte ulv, ulv! Det var jo ikke så lurt i lengden.

Slik ble historien til slutt presentert - og vi gjør for ordens skyld nok en gang oppmerksom på at det hele bare er tull og tøys:

På fjellet

Her leker Arvid Mæland seg med en Husky - og lurte både aviser og venner på Facebook til å tro at han fanget en ulv med bare hendene. Foto: Privat

På setra, som ligger på 950 meter, har de blant annet en rekke hundegårder. Det er 28 minusgrader i Vågå i jula, og en del av jobben i dag var å legge halm i hundehusene, slik at dyra skal ha det godt og varmt.— Jeg har alt skrevet for en måned siden at det er ulv som kommer til setra og stjeler mat fra hundene. Jeg har ikke sett denne før, men drengene på gården har sett den et par ganger. Vi legger ut en del kuvom og kjøtt som for til hundene, og dette er visst fristende for ulven også, forteller Mæland.

Bykset fram

På vei inn på låven for å hente halm, møter så Mæland en ung ulv i døra.

— I det jeg åpner døra, bykser ulven ut. Den hadde nok kosa seg i halmen, og så har den blitt innestengt på en eller annen måte, tror Mæland.

Det blei litt av en kamp, for han var veldig sterk og lite glad i å bli holdt fast.

— Reint instinktivt heiv jeg meg over han og fikk hendene rundt halsen så han ikke skulle greie å bite meg. Det blei litt av en kamp, for han var veldig sterk og lite glad i å bli holdt fast. Men jeg greide å holde han fast, og holde tennene vekke fra hodet, mens jeg ropte på Inger Marie som kom springende, forteller Mæland.

I buret

Sammen greide de to å få ulven inn i ett bur, der den sitter ennå torsdag kveld.

— Wow! Jeg var glad jeg ikke ble bitt, sier den fargerike bonden.

— Hva gjør du nå med ulven?

— Det spørs vel om ikke viltnemnda kommer og henter den temmelig raskt når de får greie på dette. En mulighet kunne jo være å å ha den forsvarlig i en garde og parre noen av huskyene våre med den. Tenk hvor raske og utholdende trekkhunder vi ville fått da. Jeg hadde en slik blanding på Norway Ranch i USA, den var grei med folk, men ikke grei når den kom løs. Da tok den både høns og sau, sier Mæland på telefon fra Vågå.

For en måned siden meldte lokalavisen GD om tre ulveobservasjoner i Vågå, to av dem ved Klonessætra i Heimfjellet.

Fungerande ordførar Ivar Vistekleiven opplyste da at viltnemnda iverksatte søk, men at nysnø gjorde det umulig å finne spor

Storbonde

Arvid Mæland kjøpte Klones gård for 7,2 millioner kroner i 2012. Han er daglig leder og styreleder i Klones AS og Klonesodden Utvikling AS. Budet hans var det laveste, men politikerne i Vågå mente han hadde det beste konseptet. Det består blant annet av gårdsdrift med gamle, norske husdyrraser.

Her er fjøs med 130 storfe, grisehus med 800 griser, sau- og geitefjøs med 120 sauer og 30 geiter, stall med 17 hester, i tillegg 150 høns og to kaniner. Her skal holdes kurs i tradisjonelt landbruk og norsk tradisjonsmat, rideleire, opphold for kunstnere, konserter og ulike arrangementer.