Gruppen med de laveste inntektene får 3 prosent av skattelettelsene neste år. Den tilsvarende gruppen i toppen får drøyt 40 prosent.

Onsdag i forrige uke viste finansminister Siv Jensen frem én skattefigur på sin pressekonferanse. Den viste at de aller laveste inntektene får den suverent største skattelettelsen neste år.

Figuren målte skattelettelsen i prosent av bruttoinntekt.

Den viste at de 10 prosentene av skattyterne med de laveste bruttoinntektene fikk en lettelse på 1,2 prosent av inntekten. Den tilsvarende gruppen i toppen fikk under halvparten, målt på denne måten i Jensens figur.

Omregnet til kroner ser figuren helt annerledes ut:

Da får inntektsgruppen i bunnen en gjennomsnittlig skattelettelse på 520 kroner.

Samlet sett får de drøyt 3 prosent av de samlede lettelsene i skatten på formue og inntekt med 220 millioner kroner.

Gruppen i toppen får i gjennomsnitt 6670 kroner i lettelse. I alt blir det 2,8 milliarder kroner. Det er rundt 40 prosent av den samlede lettelsen i skatt på inntekt og formue

Den alternative figuren er basert på tall for inntekt og skatt i kroner som Aftenposten har fått fra Finansdepartementet.

Viser til avgiftskutt

«Ingen av de to figurene forteller den fullstendige historien om skattelettelsene. Blant annet fordi avgiftslettelsene ikke er med i figuren», skriver statssekretær Jørgen Næsje i Finansdepartementet i en e-post til Aftenposten.

Næsje viser til at de 10 prosentene med de høyeste inntektene i gjennomsnitt betaler 417.000 kroner i skatt, mens de 10 prosentene med de laveste inntektene betaler 2100 kroner i gjennomsnitt.

«Når de med lavest inntekt i snitt betaler 500 kr mindre i skatt av det de tjener, er det av stor betydning for deres totale skattebelastning», skriver han. Han skriver også at avgiftene «tynger de med lave inntekter mest», og at avgiftskuttet «kommer denne gruppen til gode».

Topp og bunn

Tallene viser at lavinntektsgruppen betaler 2100 kroner i skatt før lettelsene. Fem hundrelapper i lettelse blir fort en relativt høy prosent av inntekten. Og det blir så mye som en fjerdedel av gjeldende skatt.

De 10 prosentene i toppen betaler i gjennomsnitt godt over 400.000 kroner i skatt, eller en drøy tredjedel av bruttoinntekten.

Grensen for å komme opp de 10 prosentene på toppen er en bruttoinntekt på 765.700 kroner. Grensen for å gå opp ut av gruppen i bunnen på vei oppover er 111.100 kroner.

Inntektsgruppen i bunnen får en gjennomsnittlig skattelettelse på 520 kroner av Siv Jensen. Gruppen i toppen får i gjennomsnitt 6670 kroner i lettelse.

Les også: