Fellesferien står for døren og juli er feriemåneden fremfor noen. De fleste overlater boligen til seg selv i både to og tre uker.

De fleste tenker nok på å sikre mot innbrudd, men like viktig er fokus på skader som kan oppstå av elektrisitet og vann, blant annet fordi skadene vil kunne bli langt mer omfattende enn når du er tilstede.

Høysesong

Sommeren er høysesong for vannskader, som er blant de verste skadene du kan få i en bolig.

Ifølge Vannskadekontoret ved SINTEF er nemlig sannsynligheten for å komme hjem til vannskadet hus atskillig høyere enn at du rammes av innbrudd. I gjennomsnitt registreres det 200 vannskader i norske boliger hver dag.

Ifølge SINTEF øker antallet vannskader på norske boliger for hvert år og skadene stadig dyrere. Selv om kalde vintre har skylda for mange vannskader, er det slitasje og gamle rør som ligger bak det største antallet.

20.000 vannskader

I sommermånedene juni, juli og august forventes det rundt 20.000 vannskader i norske boliger, til en kostnad av 900 millioner kroner. Som regel skyldes skadene lekkasjer fra vannrør. Spesielt boliger fra 50-, 60— og 70-tallet har rør som er utsatt for lekkasje, ifølge Forskningsnytt fra NTNU og SINTEF.

Det beste er å skifte ut disse rørene før de er utslitt, men for mange blir dette et tiltak som nedprioriteres.

Da er det viktig å være føre var. Et par enkle tiltak kan spare deg for store utgifter og mye bryderi.

SKADE: Vannlekkasje fra kopling. Foto: Sintef Byggforsk

Hovedstoppekranen

Vann er kanskje noe av det mest ødeleggende for en bolig, dersom det får lov til å stå å renne ukontrollert over lengre tid.

— De vannskadene som oppstår i ferien blir ofte omfattende og dermed kostbare, siden vannet får flomme utover i dagevis før skaden oppdages. Stenger du derimot hovedstoppekrana før du reiser, kan du være rimelig trygg, forteller Lars-Erik Fiskum, forskningsleder ved Vannskadekontoret ved SINTEF Byggforsk.

Han råder boligeiere til å montere en lekkasjestopper til eller omkring vannførende installasjoner for å varsle og stoppe uønsket vannutstrømning.

På denne måten å sikrer du din ferietomme bolig.

- Rens slukene før ferien

Så er det sluket i dusjen. Sluket bør renses minst en gang i året, og det er smart å gjøre dette før du overlater boligen til seg selv for en lengre periode.

EKSPERT PÅ VANNSKADER: Lars-Erik Fiskum, forskningsleder ved Vannskadekontoret/ SINTEF Byggforsk. Foto: Sintef Byggforsk

Når sluket ikke renses jevnlig, fylles det gradvis opp med hår, smuss og fett.

I perioder uten vanntilførsel, som for eksempel i tomme hus, er sjansen stor for at denne materien stivner og tetter slukets utløp.

— Hvis du ikke har renset sluket på forhånd, kan første dusj etter ferien medføre vann utover badegulvet på grunn av redusert avrenning. Dette gir økt risiko for fuktinntrenging i gulvkonstruksjonen, noe som kan bli kostbart, advarer Fiskum.

Problemet oppstår ved hjemkomst

Slukene i huset representerer ingen umiddelbar risiko for en ferietom bolig, men kan bli det etter tilbakekomst. Årsaken er for det første at sluk som ikke renses jevnlig, gradvis fylles opp med hår, smuss og fett.

Og når dette får stå i perioder uten vanntilførsel, er sjansen stor for at denne materien stivner og tetter slukets utløp.

— Særlig i perioder uten vanntilførsel kan denne materien stivne og tette deler av slukets utløp, sier Lars-Erik Fiskum.

— Dersom du ikke har renset sluket på forhånd, kan første dusj etter ferien medføre redusert avrenning og vann utover badegulvet. Dette gir økt risiko for fuktinntrenging i gulvkonstruksjonen, noe som fort kan bli kostbart, advarer forskningslederen.

Han mener det kan være en grei huskeregel å rense sluket før du drar på ferie. Da vil ikke rørene få anledning til å tette seg enda mer til mens du er borte. Hvis det blir tett mens du koser deg på ferie, er sjansen stor for at første dusj etter ferien fører til masse vann utover gulvet, noe som kan føre til kostbare vannskader.

Hvis du synes det er ekkelt å grave ut blandingen av hår, fett og såperester kan man bruke en gummihanske. Når det verste er tatt opp, er et annet godt tips å vaske rundt og i sluket med en gammel oppvaskbørste.

LEKKASJE: Slik ser det ut når avløpsrøret lekker. Foto: Sintef Byggforsk

Mange med langt hår?

Spesielt hvis det er mange i huset med langt hår og dere dusjer ofte, vil det bli tett i sluket på badet.

— Det er veldig viktig å rense sluket jevnlig, hvor ofte avhenger av husstanden, for eksempel hvor mange personer med langt hår som bor der. Men du merker fort når det er på tide, når vannet begynner å renne saktere ut, har rørleggermester Mari-Ann Amundsen hos Brødrene Amundsen Rørleggerbedrift i Oslo tidligere uttalt til klikk.no

Rørleggerbransjens eget nettsted skikkeligrørlegger.no minner om at det å rense sluket er en del av vedlikeholdet som du selv er ansvarlig for og at dette er viktig for å sikre levetiden på badet ditt.

Forsikring dekker vanligvis

Dersom du ikke renser sluket kan det bli tett og skape oversvømmelse.

Det kan føre til vannskader, enten hos deg selv eller hos naboen i etasjen under.

Er uhellet allerede ute?

I det øyeblikk du opplever en vannskade, enten som følge av flom eller sprukne vannrør innvendig, bør du ta kontakt med forsikringsselskapet sitt så fort som mulig.

— Når vi får telefoner fra boligeiere i slike tilfeller, sier vi alltid at man bør starte med en gang selv og rydde opp og begrense ytterligere skade. Har du fått en skade, så må du ikke sitte og vente, men bare sette i gang med det du selv kan bidra med. Tørk opp vann, lukk opp vinduer og dører og luft ut for å få ut fuktighet. Og dersom du er påpasselig med å registrere det arbeidet du gjør, vil du vanligvis få betalt for det gjennom forsikringsselskapet ditt, ifølge kommunikasjonssjef i Tryg Forsikring, Ole Irgens.

IKKE TETT: Vannlekkasje fra rør. Foto: Sintef Byggforsk

Bruk lekkasjestopper

En lekkasjestopper skal monteres til eller omkring vannførende installasjoner for å varsle og stoppe uønsket vann utstrømning.

Avanserte lekkasjestoppe re overvåker alle rør og installasjoner i bygningen, og gir rabatt hos forsikringsselskapene.

Kilde: Vannskadekontoret/ SINTEF

Les mer:

Dette gjør du når du har kloakklekkasje

Slik får du dusjen ren

Press prisen når du pusser opp badet

Saken er skrevet og publisert på klikk.no