Beslutningen er ventet innen utgangen av februar. Like før nyttår mottok justisminister Anders Anundsen (Frp) en rapport med vurderinger av de seks aktuelle søkerne. Rapporten er hemmelig, men Klassekampen har fått innsyn i utvalgets mandat. Her gjør justisministeren det klart at han vil ha en «skriftlig vurdering av kandidatenes (…) syn på Høyesteretts rettspolitiske rolle».

Stridens kjerne er i hvor stor grad Høyesterett skal overprøve Stortinget og regjeringen — og i hvor stor grad Høyesterett skal vektlegge internasjonal rett i sine dommer. Spørsmålet har den siste tiden særlig vært betent i asylsaker, der statens politiske handlingsrom står mot internasjonale menneskerettigheter.

Justisminister Anders Anundsen vil ikke si til Klassekampen hvilket syn regjeringen foretrekker.

Blant de aktuelle kandidatene regnes jusdekan Hans Petter Graver (60) og høyesterettsdommer Arnfinn Bårdsen (48) som rettspolitiske motpoler. Graver mener domstolen bør være forsiktig med å sensurere politiske beslutninger, «særlig med utgangspunkt i internasjonale rettskilder som ikke har en sikker autoritet»

— Jeg legger noe mindre vekt på rettsutvikling enn det mange gjør i sine forventninger og krav til Høyesterett, sier Graver. (©NTB)