— Jeg føler ikke at det tar så mye krefter å være på turné. Jeg får pusterom, og jeg anser dette her som en slags luksusturné hvor jeg får mye fritid også. Jeg koser meg.

Etter Lyngdal-premieren 24. januar kommer teaterstykket til å vises i Mandal neste dag. Etter 18 forestillinger i løpet av en måned avsluttes Norgesturneen i Kirkenes. Riksteateret har satset stort på Maurstad, og har troen på stykket, som er regissert av Stein Winge.

— Toralv gjør en utrolig fin rolle som Sokrates, og jeg ser på stykket som fantastisk og oppsiktsvekkende, sier sjef for Riksteateret, Ellen Horn, som selv skal delta på turnépremieren i Lyngdal.

Glad i Sørlandet

Maurstad legger ikke skjul på at han liker å besøke Sørlandet. Rundt juletider i fjor tok han turen til Lyngdal for å spille en av Henrik Ibsens mest kjente karakterer.

— Forrige gang jeg var der var i forbindelse med det nasjonalromantiske teaterstykket Peer Gynt. Jeg reiste dit med noen dyktige musikere. Vi delte scenetiden hvor de spilte Edvard Griegs komposisjoner, og jeg spilte storløgneren Gynt.

Skuespilleren valgte i denne perioden å bo på en gård i Farsund hos et vennepar.

— Jeg har et veldig godt forhold til Sørlandet. I fjor bodde jeg på den nærmeste gården til Lista fyr. Der bodde jeg med et vennepar som driver med malerier og det var utrolig trivelig. Naturen er jo utrolig vakker der. Jeg gleder meg til å besøke Lyngdal igjen.

Dødsdømt folkefiende

Det var Platon som bevitnet og skrev ned "Sokrates' forsvarstale" for nesten 2500 år siden. Han ble tiltalt og anklaget for gudløshet og for å forvirre ungdommen med alternative livssyn. Maurstad valgte å spille Sokrates fordi han mener Platons tekst tåler tidens tann. Han synes tematikken tar for seg hva som var galt i samfunnet da, og nå.

— Sokrates forsvarstale er like aktuell i dag som for 2500 år siden. Han tar opp viktige tidløse tema som kroppsfiksjon, materialistiske behov og status i samfunnet. Debatten om hva som virkelig er viktig i livet blir tematisert i stykket.

Horn mener at publikum kan lære av stykket.

— Jeg synes den fine blandingen av en norsk skuespillerlegende og en fantastisk tekst smelter utrolig bra sammen. Personlig tror jeg at folk kan lære av dette stykket, og fundere over samfunnet vi lever i.

Lyngdal med teatersatsing

Lyngdal Kulturhus slapp nylig sitt vår-program. I tillegg til konserter med både Jonas Alaska og Benny Borg, har de satset stort på teaterstykker for voksne og barn. Dette er høyt prioritert ifølge programansvarlig, Pål Fosso.

— Vi er svært fornøyde med å ha norgespremiere på Riksteaterets oppsett av "Sokrates forsvarstale". For barna har vi satset på en Gråtass-forestilling, og et Snøhvit-teaterstykke senere i vår. Alt i alt er vi fornøyde med teaterprogrammet i månedene fremover. Dette har vi hatt høy prioritering på.