— Den aller korteste beskrivelsen er vel «Hvordan påvirkes norsk næringsliv av det som skjer ute i verden?» forklarer Helene Falch Fladmark fra Eyde-Nettverket. Hun sitter i en sofa hos Node øverst i Handelens Hus i Kristiansand og snakker om konferansen Global Outlook , som finner sted i Arendal mandag 17. august, under Arendalsuka. I samme møbel sitter også Anne Grete Ellingsen fra Node og Helge Grobæk fra Maritimt Forum. Det er de tre organisasjonene, pluss UD og Sparebanken Sør, som står bak konferansen.

— Forstå hva som skjer og være føre var. Geopolitikk, ressurstilgang og de nyeste teknologitrender. Big data - få tilgang på store datastrømmer og ha kapasitet til å behandle dem - er den nye, industrielle revolusjonen, utdyper og eksemplifiserer Ellingsen. Fladmark følger opp med å snakke engasjert om mulighetene som 3D-printing åpner. De er visst formidable.

— Den ferske Iran-avtalen har allerede påvirket oljeprisen, selv om det vil ta tid før landet er teknisk i stand til å eksportere store mengder. Blant foredragsholderne er en av verdens fremste kjenner av Midtøsten, legger Ellingsen til på utpust.

— Hvorfor legge konferansen til Arendalsuka?

— Arendalsuka manglet en møteplass for næringslivet, fastslår Helge Grobæk. (I år er andre gang Global Outlook er lag til Arendalsuka, red.anm.)

— Det er hyggelig å kunne bygge opp under et fint, regionalt arrangement som Arendalsuka, supplerer Anne Grete Ellingsen.

Hun minnes ellers en sørlandsk næringslivsleders utsagn etter fjorårets Global Outlook: «Jeg må hjem og skrive om strategien.«