Prisen for «Trilogien: Andvake, Olavs draumar. Kveldsvævd.» er på vel 430.000 kroner og ble delt ut i Reykjavik tirsdag kveld.

— Jeg er svært takknemlig for å få Nordisk råds litteraturpris. Jeg har fått mange priser, men de fleste for dramatikken eller allment forfatterskap, sier Fosse.

— Selv mener jeg at jeg er like mye prosaist som dramatiker, og i årene framover er det prosa jeg har tenkt å skrive, ikke dramatikk. Derfor kom denne prisen til rett tid, det kunne ikke ha passet bedre, og jeg er dypt glad og takknemlig, fortsetter han.

Trilogien med de tre korte historiene, knapt 300 sider til sammen, forteller om Asle og Alida, to elskende som prøver å finne sin plass i verden. De kommer fra en liten bygd på Vestlandet og søker lykken i det gamle Bjørgvin. Dramatiske hendelser setter sitt preg på de to, som involveres i både barnefødsler og drap.

«Årets prisvinner er et sjeldent godt eksempel på hvordan formmessig nyskapning kan gå hånd i hånd med et innhold som evner å berøre på tvers av tid og sted.», heter det i juryens begrunnelse. (©NTB)