LAUVSNES/OSLO: Tirsdag ettermiddag var det fremdeles sterk vind over Flatanger kommune og vanskelig for brannvesenet å drive effektivt slukningsarbeid.

Brannvesenet forsøkte å lage en sperre i nærheten av Askfjellet for å hindre at brannen spredte seg innover i landet. Så langt har all beredskapshjelp foregått fra bakken, og det er nedlagt flyforbud over skogbrannområdet i Flatanger i Nord-Trøndelag,opplyser politiet.

Flere hus Flatanger kommune har gått tapt i lyngbrannen som har rast i området tirsdag. Foto: Redningsskøyta Harald V / NTB scanpix

Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) har to helikoptre klare til bruk hvis vindforholdene bedrer seg, i tillegg til at skogbrannhelikoptre fra Forsvaret og Helitrans er i området. Kystvakten og redningsskøyta Harald V bistår fra sjøsiden.I tillegg til lokale brannmannskaper, bistår 25 personer fra Sivilforsvarets fredsinnsatsgrupper i Namsos og Steinkjer, skriver direktoratet på sinehjemmesider. Også Heimevernet er koblet inn i beredskapsarbeidet, melder NRK.

Gnister fra nettet

Lyngbrannen i Flatanger kommune ble varslet klokken 22.30 mandag kveld, og spredte seg raskt på grunn av kraftig vind. Vinden gjorde det umulig å sende brannmannskaper inn i området, og minst 139 bygninger er gått tapt i bygdene Hasvåg og Småværet. Det berørte området er på 15 kvadratkilometer, opplyserFlatanger kommune på sine hjemmesider. – Brannen oppsto i området Uran. Sannsynlig brannårsak er gnister fra ledningsnettet, heter det i en pressemelding fra kommunen.

Beboere i nærheten av stedet der brannen startet, har fortalt at opptakten til brannen var at gnistene antente tørt gress og spredte seg raskt på grunn av den sterke vinden i området.

Alle fastboende er evakuert og i sikkerhet. Det er 33 fastboende personer i rundt 20 boenheter i brannområdet. I tillegg er det 77 hytter og fritidsboliger. Det er også flere reiselivsanlegg, småbåthavn og kaianlegg i området.

Sterke bilder

Statsminister Erna Solberg (H) ble informert om brannen tirsdag morgen. Hun sier til NRK at det jobbes hardt med å få alle ressurser inn til brannområdet.

– Det er dramatiske bilder, og jeg tror det gjør inntrykk på alle å se hvordan brannen sprer seg raskt når vinden er så sterk som dette, sier Solberg.

Dette bildet er det politiet som har tatt etter en befaring i helikopter.

Hun sier også at det gjør sterkt inntrykk å se brannen i Flatanger, så kort tid etter storbrannen i Lærdal.Justis— og beredskapsminister Anders Anundsen (Frp) reiser for øvrig til Flatanger tirsdag ettermiddag.

Ikke send bilder

Det ble tidligere meldt om at strøm- og telefonnett er ute av drift, men dette viser seg å ikke være helt korrekt.

– Områdene i kommunen som ikke er evakuert, skal ha strøm, men jeg kan ikke svare for det evakuerte området, sier rådmann Rune Strøm i Flatanger kommune til NTB.

Foreløpig er mobilnettet oppe, og dekningsdirektør Bjørn Amundsen i Telenor sier tilinsidetelecom.noat han ber folk i Flatanger om å ikke sende bilder fra mobilene, fordi det tar stor kapasitet fra nettet.

Brannfaren er fortsatt stor også i andre deler i Trøndelag og langs vestlandskysten. Ifølge Meteorologisk institutts distriktsavdeling Vervarslinga på Vestlandet vil det kunne ta over en uke før det kommer lavtrykk innover landet som kan bedre situasjonen. DSB har gått ut og oppfordret berørte områder til å innføre midlertidig forbud mot å bruke ild utendørs.

Kan ikke bruke helikopter

Fem helikoptre er tilgjengelig for å bistå i slukningsarbeidet i Flatanger, men ingen kan benyttes på grunn av værforholdene.

Da kommunen og lensmannen holdt pressekonferanse tirsdag klokken 15.30, var brannen fortsatt ikke under kontroll. Politiet melder at 15 kvadratkilometer er rammet av brannen, sier lensmann Nils Roger Duna.

Brannvesenet har fortsatt ikke kontroll på de mange brannene i Flatanger, opplyser rådmann Rune Strøm. 60 mann fortsetter slukkingsarbeidet utover kvelden og natta.Onsdag starter kartleggingen av all bebyggelse i området, samt jakten på brannårsaken. Foreløpig tyder vitneobservasjoner på at gnister fra høyspentledninger utløste storbrannen.

Politiet har brukt fasttelefon i arbeidet da mobilnettet er nede.

Ordfører Olav Jørgen Bjørkås i Flatanger forteller om en svært dramatisk dag for Flatangers befolkning.

– Brannvesenet fortsetter slukking og etterslokking. Vi har veldig stor innsats fra Sivilforsvaret og nabobrannvesen. Både Politidirektoratet og fylkesmannen holdes løpende informert, sier ordføreren.