Vokalist Jonas Bjerre husker godt deres første konsert under Quartfestvalen.

— Det var en viktig del av vårt internasjonale gjennombrudd, sier han til Fædrelandsvennen.

- Enorm respons

Vi snakker om midten av forrige tiår. Danske Mew hadde lenge vært hete i hjemlandet, men hadde ikke forsøkt seg på så mye internasjonalt.

— Det løsnet da vi kom med vårt tredje album, «Frengers», i 2003. Mange låter derfra ble spilt mye på radio, også i Norge. Men mottagelsen vi fikk i Bendiksbukta på Quart slo det meste. Stemningen og responsen var enorm. Det ga oss en lyst og en giv til å forsøke oss i andre land, sier Jonas Bjerre på telefonen fra København. Mew kom med et nytt album tidligere i år, seks år etter den forrige utgivelsen. Det ble belønnet med en sekser her i avisa. Kritikkene har jevnt over vært gode ellers også.

- Hvorfor brukte dere så lang tid på denne plata?

— Det er ulike årsaker til det. Alle i bandet hadde lyst på en pause. Vi gjorde andre ting. Dessuten så var vi litt uenige om hvilken vei vi skulle ta musikalsk og uttrykksmessig. Vi rotet oss bort i mange faser i prosessen, men når vi først ble ferdige i studio var vi fornøyde med resultatet.

«Comforting Sounds»

Under Quart avsluttet de med den episke og lange låten, «Comforting Sounds». Det gjør Mew fortsatt. Som oftest.

Når vi ikke har gjort det, har fansen blitt misfornøyde. Det har skjedd noen ganger. Vi har noen lange, episke ballader på vårt nye album også. Kanskje vi avslutter med en av dem. Jeg kan ikke love noe verken fra eller til, sier Jonas Bjerre i en munter tone. Mew skal bare gjøre to festivaler i Norge denne sommeren. Den andre gjør de på Malakoff i Nordfjordeid i Sogn og Fjordane tre dager etter Skral i Grimstad. I høst bærer det ut i den store verden. Blant annet til USA.

— Det så veldig bra ut der da vi gjorde vår forrige turné i 2010. Vi dro til de største byene, Los Angeles og New York. Men USA er krevende. Det er så svært, og så lange avstander. Det fine er at vi går litt på mainstream radio der borte nå.

Til Kina

- Hvor store scener spiller dere på i USA?

- Mellom to og tre tusen på de største stedene. Det er nok for oss. Det fine er at vi kan reise rundt og se verden og møte fansen vår. Til høsten skal vi til Kina, Japan og Sør-Korea. Vi skal spille i Beijing og Shanghai for første gang, forteller Jonas Bjerre. Som er klar på én ting:

— Vi setter utrolig stor pris på at vi får oppleve dette. Og vi gleder oss selvsagt stort til å få spille på Skral, sier han.

PS! Etter at vi gjorde dette intervjuet har gitarist Bo Madsen sluttet i bandet. Mads Wegner går inn som ny gitarist