I en tidligere versjon av denne artikkelen, ble kun et liteutvalg av svarene rundt om brutalisering av arbeidslivet omtalt. Vi harpresisert dette.

Onsdag streiker LO og fagorganisasjonene mot forslaget til ny arbeidsmiljølov. I den forbindelse har NHO gjennomført en spørreundersøkelse gjort av Sentio Research blant 1000 i et representativt utvalg av befolkningen over 15 år, samt blant bedriftsledere.

Fleksibel arbeidstid er et av stridstemaene i forslaget om ny arbeidsmiljølov. Det er ikke noe de spurte ser ut til å være så skeptiske til. 48 prosent er helt enig i påstanden om at fleksibel arbeidstid er et gode for arbeidstaker. 19 prosent er delvis enig, til sammen utgjør dette 67 prosent. 9 prosent er helt uenig eller delvis uenig i denne påstanden.

Undersøkelsen viser også:

  • Fire av ti er enig eller delvis enig i at økt bruk avmidlertidig ansettelse vil føre til et brutalisert arbeidsliv. Tre av ti er helteller delvis uenig i dette. Bare en av ti under 30 år tror midlertidige ansettelser kan føre til en brutalisering av arbeidslivet.

  • Bedriftene er, kanskje ikke helt overraskende, positive: én av fire tror flere midlertidige stillinger vil gjøre det enklere for dem vurdere nyansettelser.

  • 40 prosent av de spurte er helt eller delvis enige i at flere midlertidige ansettelser gjør det lettere å få flere inn i arbeidslivet.

Frisør Randi Askim Eriksen hos Petite i Sandvika er en av dem. Hun driver fire frisørsalonger med totalt 30 medarbeidere, som alle er fast ansatte.

Les også:

— En vei inn

– De som ønsker å starte for seg selv, har store fordeler av en oppmykning av dagens regler. I en oppstartsfase er det risikabelt å ansette mange, sier hun.

Frisørmesteren ønsker ikke å erstatte mange av sine medarbeidere med midlertidige, men tror flere kunne hatt muligheten å jobbe hos henne dersom endringene i arbeidsmiljøloven blir gjennomført.

– Flere som ikke snakker norsk har kommet innom salongen og spurt om jobb. Da er det vanskelig å gi dem fast ansettelse, men hadde jeg hatt muligheten til en prøveperiode kunne det fungert som en vei inn i arbeidslivet, sier Askim Eriksen.

Her erLOs argumenter mot midlertidige ansettelser

Les også:

Viktigst for de yngste

afp000825538-1eIGvScqsj.jpg Foto: Pedersen, Terje

Administrerende direktør Kristin Skogen Lund i NHO sier at spørreundersøkelsen viser at nordmenn har et balansert syn på forslaget til ny arbeidsmiljølov.— Et stort flertall mener at en fleksibel arbeidstid vil være et gode for arbeidstakeren. Dette tiltaket er også viktig for arbeidsgiverne og det er veldig gledelig at befolkningen stiller seg så positivt til dette, sier hun.

Hun er også glad for at de yngste er mest positive til midlertidige ansettelser.

— Det viser at bekymringen er lavere for de som står utenfor arbeidslivet, enn de som er innenfor arbeidslivet. Det er viktig, fordi det er de yngste som først og fremst vil merke disse endringene, sier hun.

Les også:

«Skremselspropaganda»

Hun reagerer på at LO sprer usannheter om endringene, som at ansatte vil bli pålagt mer overtid uten overtidsbetaling.

— Jeg mistenker at det ligger politiske motiver bak LOs skremselspropaganda. Samtidig er de fraværende når det gjelder forslag til hva man skal gjøre for å skape flere arbeidsplasser.

- Krever det moderne arbeidslivet at man gjør slike endringer?

— Vi mener at endringene på arbeidstid er helt nødvendig. Midlertidighet vil kunne skape nye arbeidsplasser for en viss type bedrifter. Samtidig vet vi at bedriftene selv foretrekker fast ansatte, sier direktøren.

Hun tror andelen midlertidige ikke vil strekke seg lengre enn ti prosent fra dagens snitt på 8,3. Hun presiserer at man også kan endre regelverket tilbake dersom tiltakene ikke fungerer.

— Det er nok et argument for at det er verdt å teste ut, sier hun.

Mer makt hos arbeidsgiver

Førstesekretær Peggy Helsen Følsvik i LO mener NHOs undersøkelse ikke får frem hva endringene betyr i praksis.

— Fleksibel arbeidstid er gjennomførbart også innenfor lovens rammer. Det NHO og Regjeringen ønsker, er å gi arbeidsgiveren mer makt til å styre den fleksibiliteten, sier hun.

LO peker på at det ikke finnes forskning som støtter NHOs påstand om at midlertidige ansettelser vil gi flere en vei inn i arbeidslivet.

— Da Bondevik-regjeringen gikk inn for dette var argumentetet stor arbeidsledighet, nå er argumentet at arbeidslivet må omstilles. Vi har ingen bevis for at midlertidige ansettelser gir flere ansatte, sier hun.

Helsen Følvik frykter at økningen i antall midlertidig ansatte vil være mye større enn det Skogen Lund spår.

Selv om salongeier Randi Askim Eriksen i Sandvika mener loven må endre seg i takt med utviklingen i arbeidslivet , tror hun ikke bedriftene kan gjøre butikk på en kontinuerlig strøm av midlertidige ansettelser.

– Mine kunder ønsker å klippe seg hos den faste frisøren de pleier å ha og slik må det fortsatt være, sier hun.

Les også: