Bioteknologinemnda foreslår at gravide som ikke har proteinet rhesus D i blodet, skal få tilbud om testen. Nemnda er en høringsinstans for myndighetene i saker om moderne bioteknologi.

Det kan oppstå vanskeligheter for disse mødrene dersom fosteret har dette proteinet og fosterets blod kommer i kontakt med morens immunsystem. Testen vil kunne avdekke hvorvidt fosteret har rhesus D i blodet.

Testen kalles Non-Invasive Prenatal Diagnosis (NIPD) og analyserer små biter av fosterets DNA fra en blodprøve av morens blod. NIPD-testen brukes til mange ulike formål.

— Vi mener at NIPD-metoden brukt på denne måten ikke reiser vanskelige etiske spørsmål. Dette er ikke fosterdiagnostikk i tradisjonell forstand, men en forbedring av svangerskapsomsorgen ved at en blodprøve kan erstatte fostervannsprøver, sier Bioteknologinemndas leder, Kristin Halvorsen.

Nemnda kommer også til å vurdere om NIPD-prøver bør kunne brukes til å undersøke antall kromosomer, fosterets kjønn og anlegg for gensykdommer i noen tilfeller. (©NTB)