ARENDAL: Arendalitten Arne Myrdal døde 8. august, 71 år gammel.

— Jeg kan bekrefte at Arne Myrdal døde onsdag 8. august etter lengre tids sykdom, sier FMI-leder Bjørn Voldnes til ABC Nyheter.

Myrdal var en profilert nasjonalist og innvandringsmotstander, og svært sentral i dannelsen av organisasjonen Folkebevegelsen Mot Innvandring (FMI). I 1991 gikk Myrdal ut av FMI og startet sin egen organisasjon kalt Norge Mot Innvandring (NMI).

— At Arne Myrdal er død er et stort tap for nasjonalistiske miljøet i Norge, sier formann for FMI, Bjørn Voldnes, til Aftenposten.no.

I 1990 ble Myrdal dømt til ett års fengsel for å ha planlagt å sprenge asylmottaket på Tromøy i Arendal. Politiet fant fem kilo dynamitt i Myrdals garasje samt tegninger av det planlagte asylmottaket

Han ble rikskjent etter det såkalte Fevik-slaget i april 1990. Myrdal ble dømt til fire måneders fengsel for legemsbeskadigelse og legemsfornærmelse mot flere antirasistiske demonstranter som kom i buss til et FMI- møte.

FEVIK-SLAGET: Arne Myrdal fotografert under Fevik-slaget.

ARKIVFOTO: Kjartan Bjelland

I november 1991 vendte en stor folkemengde Arne Myrdal ryggen da han forsøkte å tale på Youngstorget i Oslo.

Arne Myrdal var også svært opptatt av lokalhistorie, og har skrevet flere bøker om emnet. Da han på slutten av 1970-tallet ikke fikk oppdraget om å skrive bygdebok for Øyestad kommune, skrev han en likevel, og ifølge Wikipedia ga ut bøkene på eget forlag, og for egen regning.

I VENNESLA: Året er 1991, og Arne Myrdal (til høyre) sprer sitt innvandrerfiendtlige budskap utenfor Herredshuset i Vennesla. En aksjonkomité som var stablet på bena klarte ikke å hindre Norge mot innvandring-føreren i å holde sin tale til de rundt 400 frammøtte. Men Myrdals motstandere klarte i alle fall å provosere tilhengerne hans såpass at fingeren kom fram. ARKIVFOTO: Trygve Skramstad