KRISTIANSAND: Legen reagerer sterkt på en moteserie i reklamemagasinets siste utgave, der en svært tynn modell viser sommerens moter. På enkelte av bildene poserer modellen kun i bikini og avslører en svært tynn kropp hvor både ribbein og skjelett kommer til syne under huden.

— Jeg synes det er deprimerende at en så tynn jente fremstilles som et skjønnhetsideal, sier Aslaksen, som er ansatt ved barnesenteret på Sørlandet sykehus Kristiansand.

Aslaksen reagerte på bildene og sendte et leserbrev til Fædrelandsvennen med overskriften «absolutt: anoreksi».

Hun mener bildene kan utgjøre en trussel for unge jenters kroppsbilde og selvfølelse.

— For unge, sårbare jenter som er i faresonen for å begynne med ekstrem slanking, kan en moteserie som dette virke utløsende. Hos unge henger ofte selvbildet sammen med kroppen, sier legen.

Ti prosent dødelighet

Aslaksen reagerer ekstra kraftig på bildene fordi de er trykket i et bymagasin for Kristiansand.

— Det er lettere for unge å identifisere seg med bilder i et lokalt magasin enn med bilder trykket i et hvilket som helst motemagasin. I tillegg er bladet et gratisblad som er svært lett tilgjengelig, sier hun.

Kathinka Aslaksen reagerer også fordi «absolutt KRS» kaller seg selv et «livsstilsmagasin».

— Magasinet fremstår altså som et seriøst blad, som tilbyr mer enn bare reklame.

Barnelegen mener at mange ikke vet hvor alvorlig anoreksi faktisk er.

— Dødeligheten hos anorektikere er på hele ti prosent, og mellom én og to prosent av alle jenter mellom 15 og 25 år har spiseforstyrrelser, sier hun.

Aslaksen mener at et magasin som henvender seg til unge mennesker, bør tenke som om to ganger før bilder som fremmer et slikt kroppsideal trykkes.

— Alle som jobber med barn og unge har et ansvar, slår legen fast.

— Vi har fått reaksjoner på bildene og tar det svært alvorlig. Dette tar vi til etterretning, sier Belinda Bjerke, en av redaktørene i «absolutt KRS».

Hun forklarer at fotografen bak moteserien «Grønn flukt» fikk frie tøyler og selv valgte den aktuelle modellen.

Var fornøyde

— Vi var veldig fornøyde med helheten i moteserien og lot den gå i trykken til tross for at vi så at modellen var svært tynn, forklarer hun. Bjerke vil ikke svare på om hun tror unge jenter som eksponeres for bildene kan ta skade av det.

— Det tror jeg det er best at eksperter svarer på. Men det skal mye til før du ser slike bilder på trykk hos oss igjen, sier redaktøren.

Arild Danielsen, fotografen som har tatt bildene, forklarer valget av modell med at hun hadde en utstråling og et uttrykk som han mente passet.

— Jeg velger ikke modeller etter hvor tynne de er, sier den 21 år gamle fotografen.

Danielsen har etter at bildene sto på trykk fått reaksjoner på at modellen er for tynn.

— Det tar jeg inn over meg og lærer av det, sier han.

2000 modeller

— Vi har ingen øvre eller nedre grense for hvor mye modellene kan veie. I modellbransjen går det mer på kroppsmål og om modellene ser friske og sunne ut, sier Jonas Mangerud, daglig leder i modellbyrået «Pholk», som modellen i den aktuelle moteserien er engasjert av. Han innrømmer at bilder av svært tynne modeller kan ha dårlig effekt på unge jenter.

— Vi har et moralsk ansvar i forhold til dette, og det er viktig for oss at modellene som jobber for oss har en sunn livsstil, sier Mangerud.

Han kan ikke garantere for at ingen av jentene i stallen til «Pholk» er for tynne.

— Vi har over 2000 modeller, og da blir det vanskelig å ha fullstendig oversikt, sier han.