JULETREJuletreet har en lang tradisjon og spiller en sentral rolle i nordmenns julefeiring. Hvert år pynter vi om lag to millioner trær her til lands, langt flere enn vi klarer å dyrke fram selv.— Vi er faktisk avhengige av at noen velger plasttrær, sier Terje Pundsnes i Norsk Pyntegrønt Forsøksring. Mens omtrent ti prosent tyr til kunstige trær, går resten for naturens egne vekster. Men selv ikke disse kommer rett fra skogen. I dag hentes stadig flere av juletrærne fra egne dyrkingsfelt, som sikrer en lettere og større produksjon. Norge er dessuten langt fra selvforsynt med juletrær, men er avhengig av en betydelig import, for å få nok trær til jul.For «alle» skal ha tre, men vi er ikke like samstemte når det kommer til hva slags juletre vi ønsker oss. For mange blir det ikke jul uten vanlig, norsk grantre, mens andre helst hogger furua selv. Nye anslag fra Norsk Pyntegrønt forsøksring viser at flere enn 60 prosent av oss velger edelgran til jul. TRADISJONELLE valg.

Vanlig gran er et naturlig valg for veldig mange nordmenn. Det er et praktisk, miljøvennlig og økonomisk kjøp, ettersom grantreet vokser over hele landet og er velegnet som juletre. Dessuten er det ingenting som lukter jul slik som en gran. Tresorten hører til furufamilien, og trærne kan bli opptil 50 meter høye. Furu har tradisjonelt blitt brukt som juletre i områder med lite naturlig gran. Treet har god holdbarhet og kan stå lenge uten å drysse. Nålene sitter to og to sammen og kan variere i lengde fra 2 - til 6 cm. Treet blir ikke like tett som et grantre, men har et nostalgisk og enkelt uttrykk. Dyre og DRYSSFRIE.

Fjelledelgran vokser naturlig over store områder i det vestlige Nord-Amerika. Treslaget vokser også godt i Norge, særlig i innlandet. Trærne er smale i formen, greinene sitter tett og har en grønn til blågrønn farge. Nålene er 2-4 cm lange, flate og butte, og baret er mykt. Et populært juletre, som holder svært godt på både nåler og farge, selv etter flere uker i stuetemperatur.Normannsedelgran vokser naturlig i fjellområdene på østsiden av Svartehavet. I Norge dyrkes det helst på Sør- og Vestlandet. Treet er noe videre i formen enn fjelledelgran. Nålene er like lange, men mørkegrønne og blanke. Også nordmannsedelgrana drysser lite. EKSOTISKE INNSLAG.

Serbergrana ligner på edelgran, og har nåler som er grønne på oversiden, og hvite, nesten sølvglinsende, under. Treet har sin opprinnelse i Serbia og Bosnia, hvor det vokser vilt. Som juletre er det både spennende og praktisk, med sin slanke form og myke greiner. Det holder også bedre på nålene enn vanlig gran.Engelmannsgran vokser naturlig i Rocky Mountains i vestlige Nord-Amerika. Greinene er stive og nålene er vanligvis litt lengre enn hos vanlig gran. Fargen varierer fra nærmest blå til ganske sterk blå. Treet holder bedre på nålene enn vanlig gran.Noen produsenter tilbyr også andre arter juletrær, som blågran og sibirsk edelgran.Tekst: Heidi Løland-Andersenheidi.loland.andersen@fvn.no 38113237KILDER: NORGES PYNTEGRØNT FORSØKSRING og Wikipedia.no