Den unge senatoren fra Illinois er en av Hillary Clintons fremste rivaler i kampen om å bli demokratenes presidentkandidat neste år.Obama presenterte sin klimapolitikk på et møte i Portsmouth i New Hampshire mandag kveld. Der lovte han kraftige kutt i USAs CO2-utslipp.

— Som president vil jeg sette et tak på alle karbonutslipp på det nivået forskerne sier er nødvendig for å tøyle globale oppvarming, det vil si en reduksjon på 80 prosent innen 2050, sa Obama.

Han går også inn for et system med kvotehandel, der industrien må betale for alle utslippskvoter.

— Næringslivet eier ikke himmelen. Dersom de forurenser atmosfæren, må de også betale, sa senatoren.

Obama vil bruke penger fra salg av utslippskvoter til å stimulere klimavennlig teknologi, ny fornybar energi og en ny generasjon biodrivstoff. Til disse formålene vil han bruke 150 milliarder dollar, vel 800 milliarder kroner, over en tiårsperiode, lovte senatoren.

Obama ga også et spark Washington-politikere som ikke har brukt sin innflytelse sterkere på dette området, en dårlig skjult kritikk mot sin rival Hillary Clinton.

Clinton leder stort på de nasjonale meningsmålingene i kampen om å bli demokratenes presidentkandidat. I forrige uke viste målinger at hun hadde en oppslutning på 53 prosent blant demokratene, mot 20 prosent for Obama og noe lavere for tidligere senator John Edwards. (©NTB)