Flere steder har gravide fått beskjed om å ordne privat skyss fordi det ikke ble bevilget ekstra til ambulanseberedskap, skriver Nationen.Bente Moen fra Herøya i Nordland er fortvilt over sommerstengt fødeavdeling på Sandnessjøen. Hun har fått brev fra sykehuset om å reise billigst mulig, og buss og båt blir foreslått. Det betyr en reisevei på opp mot fire timer til Mo i Rana.

Redd— Jeg må med en, kanskje to ferjer for å komme dit. Det tar fire timer, forklarer Moen som er redd det skal skje noe akutt på veien mellom Herøy og Mo i Rana.

I Narvik har en gruppe gravide kvinner forgjeves forsøkt å få sykehusledelsen til å endre vedtaket. Nå gruer flere seg til fødselen i sommer.

— Forrige gang jeg fødte, tok det en time fra vannet gikk til fødselen var over. Nå har jeg to timer reisetid til Harstad, sier Eva Vassdal.

FortviltHvis det var lang reisevei, var det tidligere vanlig at en jordmor kom hjem til den fødende kvinnen og fulgte henne helt til fødestua eller fødeavdelingen. Nå er ikke det lenger mulig.

Leder i den norske jordmorforening, Nina Schmidt, er fortvilt over situasjonen som svært mange fødende i distriktene havner i.

— I 87 prosent av norske kommuner er det kun jordmødre i deltidsstillinger. 25 prosent av kommunene har kun jordmor på jobb én dag i uka. Det betyr at den tidligere følgetjenesten for kvinner som må reise langt, ikke lenger er til stede, sier Schmidt. (©NTB)