KRISTIANSAND: — Tjenestemannsloven gjelder ikke ved ansettelser i aksjeselskap som er heleid av staten. Men det er gode grunner til at den burde gjelde for disse selskapene, sier kontorsjef Bjørn Dæhlin hos Sivilombudsmannen, som er Stortingets ombudsmann for forvaltningen. Når ombudsmannen har konkludert i en sak, er det fast praksis at forvaltningen retter seg etter anbefalingen.

Christian Altmann ble nylig ansatt som kommunikasjonssjef i selskapet Nye Veier.

— Det er ikke utenkelig at det kan komme rettsutvikling på dette området. Enten ved at domstolene behandler det, at Stortinget gir nye lover eller ved at ombudsmannen tar opp saken, sier han.

Åpenhet

Når forvaltningen skal ansette folk gjelder tjenestemannsloven. Den slår fast at alle stillinger skal lyses ut offentlig.

— De rendyrkede statlige aksjeselskapene er ikke forpliktet til å følge tjenestemannsloven, men vi vet at en del av selskapene velger å gjøre det. Ombudsmannen har vært og er talsmann for transparens. Når det er viktige stillinger, og offentlige midler i bakgrunnen, da er det mye som taler for at det bør skje noe med tanke på nettopp transparens, sier Bjørn Dæhlin, som leder avdelingen som blant annet har ansvar for saker som gjelder arbeidsliv og ansettelser.

Sivilombudsmannen har tidligere vært klar på at når en stilling først er lyst ut offentlig av et offentlig eid aksjeselskap, så må søkerlistene også offentliggjøres. Da gjelder offentlighetsloven for de statlig eide aksjeselskapene, på linje som for forvaltningen.

Men disse selskapene kan altså ikke pålegges å lyse ut stillinger offentlig i dag, slik offentlig forvaltning må gjøre.

— Dette handler om at har du først sagt A, så må du også si B, sier Dæhlin.

Forskjellig praksis

Det er Samferdselsdepartementet og statsråden som utgjør generalsforsamlingen i Nye veier. Overfor Fædrelandsvennen gjør departementet det klart at Nye Veier AS er ikke omfattet av tjenestemannsloven. Selskapet er imidlertid pålagt å følge offentlighetsloven. Departementet viser til at dette også er praksis for sammenliknbare virksomheter. I stortingsmeldingen om Nye Veier sammenlignes selskapet med blant andre Avinor, NSB, Baneservice og Posten Norge, som alle er aksjeselskap underlagt Samferdselsdepartementet.

— Alle stillinger i Avinor lyses ut offentlig, bortsett fra noen som kun lyses ut internt i Avinor, sier pressetalsmann Lasse Vangstein til Fædrelandsvennen.

Vurderes løpende

NSB har fulgt det samme prinsippet.

— Men vi kan også velge lukkede ansettelsesprosesser dersom vi finner det formålstjenlig. I forbindelse med Jernbanereformen har vi hatt lukkede prosesser på flere topplederstillinger, sier pressevakt Håkon Myhre.

Ann- Christin Gussiås som er HR-direktør i Baneservice AS gjør det klart at de ved ansettelser ikke følger tjenestemannsloven, men arbeidsmiljøloven, som betyr at selskapet kan benytte både lukkede og offentlige ansettelsesprosesser.

Den samme praksisen følger Posten Norge. Konserndirektør for kommunikasjon, Elisabeth Gjølme, sier til Fædrelandsvennen at de alltid utlyser stilinger internt.

— Så vil det være en løpende vurdering hvilke stillinger som lyses ut offentlig. Men det er altså sjeldent vi har lukkede ansettelsesprosesser. Stillingen som konsernsjef ble for eksempel utlyst internt, mens et byrå fant kandidater i en lukket runde eksternt, sier hun.

- Skal ikke unndra seg offentlighet

Professor Bjarne Jensen mener det er direkte rart at heleide offentlige selskaper unndrar seg offentlighet ved ansettelser.

Professor Bjarne Jensen er blant annet godt kjent som tidligere rådmann i Kristiansand kommune og fra Universitetet i Agder (ADH). Han har også jobbet tett på organiseringen av helsevesenet, blant annet omleggingen til statlige helseforetak. Foto: Aas, Erlend

— Ja, det er rart. Heleide offentlig aksjeselskap skal ikke unndra seg offentlighet eller de retningslinjene som gjelder for åpenhet i forvaltningen. Jeg finner praksisen veldig overraskende. Hvis et aksjeselskap er privat, så kommer det under et annet regime. Men når staten eier hundre prosent av selskapet, og det er satt til å forvalte offentlige midler, så er åpenheten helt avgjørende, sier Bjarne Jensen, som er professor i forvaltningsøkonomi ved Høgskolen i Hedemark.

Som Vegdirektoratet

— Et selskap som Nye Veier operer i realiteten på linje med Vegdirektoratet, som er et forvaltningsorgan. Her er det skilt ut oppgaver fra direktoratet som dette selskapet skal utføre. Når det gjelder ansettelser så må prinsippet følgelig være det samme som når staten driver sin virksomhet: Offentlighetsloven skal gjelde, forvaltningsloven og kravet om at alle nye stillinger skal lyses ut.

— Prinsippet må være at når det offentlige organiserer sin virksomhet i heleide aksjeselskaper, så gjør den ikke det for å unndra seg god forvaltningsskikk og offentlighet, selv om jeg vet mange kan ha et traumatisk forhold til det.

Styreleder Rolf Roverud varslet for et år siden at Nye veier AS skulle ha rundt 75 ansatte og ledes fra fjerde etasje i dette bygget på Tangen. Nå har selskapet 79 ansatte. Selskapet anslår at fem prosent av dem er ansatt uten at stillingene er lyst ut. Foto: Kjetil Reite

Hindrer korrupsjon

— For dette gjelder fellesskapets ressurser og skattebetalernes penger. De som skal styre dette og ha det overordnede ansvaret; det er viktig at det er offentlig innsyn, slik at ingen tar seg til rette eller forfordeler noen. Noen synes det kan være byråkratisk eller kjedelig. Men åpenhet i forvaltningen er viktig for å unngå korrupsjon og for å ha tillit hos innbyggerne som betaler gildet.

Jensen trekker en parallell til startfasen for helseforetakene, da staten overtok ansvaret i 2002. — Da begynte man ofte med lukkede styremøter, det var mer hemmelighold og mindre åpenhet. Kritikken ble sterk og umiddelbar. Nå har de åpne møter der folk kan delta, styrepapirer offentliggjøres, og man følger forvaltnings- og offentlighetsloven. Man kunne ikke bruke foretaksmodellen til å snike seg unna det helt sentrale kravet til offentlige virksomheter. Det vil naturligvis være veien og gå for Nye Veier, sier Jensen.

Ordfører Harald Furre (H) gratulerte administrerende direktør Ingrid Dahl Hovland ved den offisielle åpningen av kontoret til Nye Veier AS like over nyttår. Selskapet har nå 79 ansatte og anslår at fem prosent av dem er ansatt uten at stillingene er lyst ut. Foto: Kjartan Bjelland

— Handlet mest om tid

— Det handlet mest om tid. Dette var en rolle som var viktig å få på plass. Og så var det viktig å få med de beste kandidatene.

Det sier hr-sjef Asbjørn N. Aadnevig i Nye Veier på spørsmålet om hvorfor stillingen som ny kommunikasjonssjef ikke ble lyst ut offentlig.

Han skriver til Fædrelandsvennen at: - De fleste stillingene hittil har vært utlyst, men vi har også muligheten til å benytte direkte søk for å nå kandidater.

Nye Veier har i følge selskapet 79 ansatte. Aadnevig anslår at fem prosent, eller anslagsvis fire personer, er ansatt i lukkede prosesser, eller ved «direkte søk», som selskapet selv kaller det.

Nye Veier opplyser at de ansatte to kommunikasjonsrådgivere tidligere i år. Så kom behovet for en kommunikasjonssjef. Christian Altmann ble ansatt etter et direkte søk Experis gjennomførte nasjonalt for å finne den beste kandidaten til stillingen.

— Det ble gjennomført intervjuer på vanlig måte og Altmann ble innstilt som beste kandidat og tilbudt stillingen, skriver Aadnevig som opplyser at Altmann får en fastlønn på 1,2 millioner kroner (alt inkludert).