Rollen som den eksentriske forfatteren Truman Capote sikret Hoffman Oscar for beste mannlige hovedrolle, slik mange på forhånd også hadde spådd.Årets Oscar-nominasjon var 38-åringens første, til tross for en 14 år lang og innholdsrik karriere i Hollywood.

29 år gamle Reese Witherspoon vant prisen for beste kvinnelige hovedrolle for sin innsats som countrysangeren June Carter i filmen «Walk the Line».

Witherspoon er fra før best kjent som energisk blondine i de to «Legally Blonde»-filmene, og hadde heller ingen Oscar-statuett på peishylla før nattens utdeling.

Beste birollerGeorge Clooney og Rachel Weisz var også nominert for første gang i år, og ble belønnet med hver sin Oscar-statuett for beste mannlige og kvinnelige birolle.

44 år gamle Clooney fikk prisen for rollen som en aldrende CIA-agent i oljethrilleren «Syriana», mens hans 34 år gamle britiske kollega Weisz fikk Oscar for innsatsen i «The Constant Gardener».

I filmen, som bygger på en roman av John le Carré, spiller Weisz en britisk diplomatfrue i Afrika, som blir drept mens hun etterforsker den lugubre virksomheten til et internasjonalt legemiddelfirma.

«Crash» til toppsDen canadiske filmskaperen Paul Haggis' lavbudsjett-produksjonen «Crash», om menneskeskjebner, rasisme, fordommer og intoleranse i Los Angeles, ble kåret til beste film, en pris mange på forhånd trodde ville gå til homseromansen «Brokeback Mountain».

Ang Lee fikk rett nok Oscar som beste regissør for filmen om de to homofile cowboyene, og ble med det den første asiat som noensinne har stukket av med den gjeve regi-prisen.

Pingviner på marsjOscar-utdelingen sto også i dyrenes tegn, og både pingviner og en modig hunds jakt på en særdeles skummel varulvkanin ble belønnet med den gjeve prisen.

Franskmannen Luc Jacquets fikk prisen for beste dokumentarfilm med sin uforglemmelige film «Pingvinenes marsj», som til nå er sett av hele 16 millioner kinogåere verden over.

Briten Nick Park vant sammen med Steve Box sin fjerde Oscar-statuett for «Wallace & Gromit og varulvkaninens forbannelse», en film om den geniale og osteelskende oppfinneren Wallace og hans lynende intelligente hund.

Pris til Sør-AfrikaDen sørafrikanske filmen «Tsotsi» vant prisen som beste fremmedspråklige film, noe som trolig fikk enkelte til å puste lettet ut.

Blant de nominerte i klassen var også filmen «Paradis nå», om to palestinske selvmordsbombere.

Fra israelsk hold hevdes det at denne filmen glorifiserer terrorisme, noe den palestinske filmregissøren Hany Abu-Assad bestemt avviser. (©NTB)