KRISTIANSAND: Staten satt i utgangspunktet en makspris på 50 kroner per vaksine. Det mener fastlegene er for lite.

Smittevernlege i Kristiansand, Dagfinn Haarr, forteller at det jobbes med en løsning fra sentralt hold. Staten, Kommunenes sentralfordbund, de ti største kommunene og legeforeningen er i samtaler om hvordan man kan utnytte fastlegens kapasitet til å vaksinere bedre. Det forhandles også om finansieringen til legene.

Reserveplan

Foreløpig venter Haarr på avklaring fra sentralt hold, men dersom det ikke blir noen løsning, har Kristiansand kommune sin egen reserveplan.

— Kommunen har som en siste utvei sagt at når fastlegene leverer listene over hvem de har vaksinert, vil de bli honorert med 50 kroner per vaksinering, i tillegg til det beløpet de har tatt av pasienten, forteller Haarr, til fvn.no.

Han understreker at det er et reserveopplegg, og som kun vil bli brukt dersom det ikke dukker opp avklaring.

Ifølge statssekretær Dagfinn Sundsbø (Sp) i Helse- og omsorgsdepartementet er departementet i dialog med KS og Legeforeningen om saken og de vil trolig finne en løsning.

— Hvis kommunene har laget opplegg som blir dyrere enn egenandelen på 50 kroner, har vi nå åpnet for å kompensere for merutgiftene, sier Sundsbø, til NTB.

Venter med sesonginfluensavaksinen

Tidligere denne uken hadde Haarr et diskusjonsmøte med fastlegene i Kristiansand. I tillegg til den finansielle biten ble det diskutert praktiske løsninger rundt gjennomføringen av vaksineringen.

— Svineinfluensavaksinen skal være her senest i uke 44. Vi har allerede fått vaksinen for den vanlige sesonginfluensaen, men den venter vi med å sende ut til vi har fått svineinfluensavaksinen. Mange skal jo ha begge vaksinene, sier Haarr.

Når vaksinen for svineinfluensaen er på plass er det helsepersonell og personer i risikogrupper som skal ha den først. Haar understreker at det er frivillig å ta vaksinen, også for helsepersonell, men at det hviler et ekstra etisk ansvar på dem.

Helsepersonell har etisk ansvar

  • Helsepersonell vil bli tilbudt vaksiner på sin arbeidsplass, men det er frivillig å vaksinere seg. Helsepersonell har allikevel en spesiell etisk fordring på seg for ikke å smitte sine pasienter. Dersom de ikke ønsker å vaksinere seg, kommer kommunen til å forlange at de må begrunne det svært godt i forhold til best tilgjengelig kunnskap, påpeker Haarr.

Han eksemplifiserer med at han, som fastlege for mange av byens narkomane, kommer til å ta vaksinen. Dette fordi han etisk sett ikke kan leve med at han gjør noe som gjør at de narkomane, som fra før har et svekket immunforsvar, pådrar seg svineinfluensaen.

Helt på toppen av risikogruppen med tanke på svineinfluensa er de gravide.

— Det begunnes med erfaringer fra USA. Derfra har vi fått skremmende tall på hvor mange gravide som fikk alvorlig helseskade og død, sier Haarr.

- Vinn-vinn-situasjon

Mange gravide har vært meget skeptiske til å bli vaksinert.

— De sier til oss at vi ikke vil vaksinere barn under 3 år, men barnet i magen skal vi vaksinere. Men det stemmer ikke. Mor og barn deler ikke blod, forteller Haarr.

Derimot så får ungene noen antistoffer fra sin mor, som de drar nytte av i noen måneder etter de er født.

— Det er en vinn-vinn-situasjon. Fordelene ved vaksinering oppveier ulempene, konkluderer smittevernlegen.

Hvor mange som har blitt smittet i Kristiansands-regionen er umulig å si.

— Vi har jo sluttet å registrere det. Det var jo en topp rundt uke 32. Men det vi kan si er at det er få i forhold til en vanlig influensaepidemi, forteller Haarr.