KØBENHAVN: — Det er i vår felles interesse å bli enige om en global avtale, fastslo Obama fra talerstolen.

Han gjorde det klart at vilkårene er til stede for å få samlet bitene man har diskutert så langt i forhandlingene.

— Det er derfor jeg kommer hit i dag, ikke for å snakke, men for å handle, sa Obama og høstet applaus.

Obama gikk rett i møte med toppledere

Statsminister Jens Stoltenberg deltok også på møtet. Obama framstår nå som det siste håpet om å få til en politisk avtale på klimatoppmøtet, der forhandlingene ser ut til ikke å rikke seg av flekken.

Obama dro rett fra flyplassen til Bella Center og møtet der blant annet lederne for Storbritannia, Frankrike, Tyskland, India og Brasil deltar, samt de nordiske landene, for å prøve å bli enige om en politisk avtale om de nødvendige premissene for å bekjempe klimaendringene.

Obama droppet dermed den opprinnelige planen om å gå rett i møte med Kinas statsminister Wen Jiabao. Han skulle også ha møtt verten, Lars Løkke Rasmussen, før han dro til Bella Center.

Obama skal senere fredag ha bilaterale samtaler med blant andre Wen. Det regnes som avgjørende at Kina og USA blir enige seg imellom om en tilnærming til forhandlingene, for at man i det hele tatt får på plass en form for tekst i København.

Bare timer før møtet skal være ferdig er det imidlertid fortsatt usikkert om hva de 193 landene klarer å oppnå i forhandlingene. Et utkast til avtale som nyhetsbyrået Reuters hadde fått tak i, holder fast på 2-gradersmålet, men inneholder ingen konkrete utslippskutt.

Frykter brudd

EU kalte natt til torsdag inn 28 sentrale land til et krisemøte, blant dem Norge, for å hamre ut en tekst rundt det man ser ut til å kunne være enige om, men det var fredag morgen uklart hva utfallet av arbeidet blir.

— Det har vært arbeidet i hele natt og fortsatt er det ingen løsning. Det innebærer at det er en kritisk situasjon, og jeg frykter at det enten ikke blir en avtale, eller en avtale som er vesentlig svakere enn det Norge og mange andre land mener er nødvendig – med mindre forpliktelser til kutt enn det vi ønsker oss, kunne statsminister Jens Stoltenberg fortelle NRK på morgenkvisten.

Den svenske EU-formannen Fredrik Reinfeldt er også svært bekymret og legger skylden for stillstanden på raskt voksende økonomier som Kina og India. Han understreket samtidig at heller ikke USA har kommet med tilstrekkelige tiltak.

Sabotasje

Også miljøvernminister Erik Solheim (SV) mener enkelte land saboterer forhandlingene.

— Det er en reell fare for at vi får en tekst som ikke er god nok, sier Solheim til NTB.

Den nattlige arbeidsgruppen av toppledere satte seg igjen sammen fredag morgen for å forsøke å redde stumpene av prosessen, parallelt med møtet mellom Obama og Wen.

Møtelederen, den danske statsministeren Lars Løkke Rasmussen, sier nattens møte i hvert fall viste en vilje til en politisk avtale.

— Alle som var til stede forsto det slik at det må bli en tekst. Ideen er å ha en politisk avtale så snart som mulig. Men det blir tøft, sa Løkke Rasmussen.

- Dårligere enn forventet

Flere diplomater sier at utkastet det blir snakket om, går inn for å hindre at temperaturen stiger med mer enn 2 grader og at i-landene skal stille 100 milliarder dollar til rådighet fram til 2020 for klimatiltak i den tredje verden. Men det mest sentrale punktet - en plan for hvor mye landene må kutte i sine klimautslipp – forblir åpent.

Avtalen innebærer også at det settes opp en liste over løftene i-landene har kommet med om utslippskutt og at det foreslås en målsetting for begrensninger for alle land innen 2050. — Hvis det bare er togradersmålet og 100 milliarder dollar man skal skrangle sammen, da er det ikke mye å skrive hjem om og dårligere enn det vi hadde forventet, selv med lave forventninger, sier Naturvernforbundets leder Lars Haltbrekken til NTB.

Ifølge Sveriges statsminister Fredrik Reinfeldt blir avtalen en paraplyavtale som omfatter både finansiering av klimatiltak og utslippskutt, i stedet for to separate avtaler.