30 irakske menn uten lovlig opphold ble natt til søndag sendt ut av Norge og tilbake til Irak i en hemmelig politiaksjon. Det er første gang på mange år at Norge tvangsreturnerer personer uten lovlig opphold til Irak.

Voldtekt og narkokrim

Av de 30 som ble sendt ut, var 11 straffedømte. Det dreier seg om tildels alvorlig kriminalitet som voldtekt og narkotikaforbrytelser, blir det opplyst på en pressekonferanse som justisminister Knut Storberget og politiet holder hos Politiets utlendingsenhet nå.

Det som skiller nattens aksjon fra tidligere utsendelser, er at de tvangsreturnerte kommer fra hele Irak, både Bagdad, Basra og Nord-Irak.

Bakgrunnen er en ny returavtale som ble inngått mellom Norge og irakiske myndigheter i mai i år.

— Dette er en god løsning for begge land. For Norge er det viktig å få returnert mennesker med endelig avslag, for Irak er det viktig å få tilbake egne borgere som kan bidra i gjenoppbyggingen av landet, sa daværende arbeids- og inkluderingsminister Dag Terje Andersen etter at avtalen ble inngått.

Se møtet med Norge gjennom en asylsøkers øyne

Den største aksjonen

Mennene, som er blitt pågrepet både asylmottak og private adresser i Norge den siste tiden, ble sendt i et eget leid fly til Bagdad natt til i dag.

Den er den største aksjonen Politiets Utlendingsenhet har gjennomført, både i størrelse og i tidsbruk.

Ifølge TV 2 var det mer enn 60 norske politimenn om bord på flyet som tok av fra Gardermoen rundt klokken 01.00 i natt.

Årsaken skal være at flere av de uttransporterte irakiske mennene er straffedømt, og politiet fryktet at mange kunne sette seg til motverge.