FARSUND: Den premierte og godkjente ettersøkshunden ble skutt da den fikk los, og havnet over i nabojaktlagets område 27.oktober i fjor. Jakta foregikk i Vanse i Farsund kommune.

Tirsdag var saken oppe til behandling i Lister tingrett, og tiltalte innrømmet å ha skutt dyret, men sier at han ikke var klar over at det var en hund han skjøt. Kikkertsiktet skal ha vært relativt duggete, og i tillegg hadde han aldri sett en elghund før i sitt liv. Han trodde han skjøt på en aggressiv rev.

Selvforsvar

Årsaken til at skytteren betegnet ”reven” som aggressiv var fordi den skal ha hatt en relativt vilter håndtering av elgen tiltalte nettopp hadde skutt.

I politiavhøret skal siktede ha sagt: ”Det var fullstendig vilt. Dette dyret ville ta meg”. Etter at skytteren skal ha ropt for å skremme dyret –uten reaksjon, snudde det etter hvert blikket mot ham.

— Jeg venter den omvendte reaksjonen – at dyret stikker. Men tvert imot kommer det mot meg, sier tiltalte om øyeblikket han fanger oppmerksomheten til den fire år gamle tispa. Få sekunder senere skyter han elghunden i det han selv beskriver som selvforsvar.

Sjokkert

— Jeg er sjokkert over holdninger og kunnskap som er ute blant enkelte jegere, sier Erik Skogen, tidligere husfar til elghunden. Han gikk mye på jakt sammen med Zenta. Inntil den døde i slutten av oktober hadde 22 elger blitt skutt for den. Skogens bror, Steinar Skogen, forklarte i retten at elghundene ofte ”ragger” av pels på skutt elg, slikker den i skuddsår, og også kan spise litt på elgkadaverets ører. Nå håper Erik Skogen at den tiltalte jegeren mister retten til å jakte med våpen.

I tiltalebeslutningen er det lagt fram påstand om at tiltalte fratas retten til å drive jakt med våpen, og i tillegg en straffepåstand på 15.000 kroner, samt erstatningskrav fra Erik Skogen på 132.000 kroner.

Tiltalte er allerede fratatt våpen og våpenkort.