— Vi må ikke gi opp å få på plass en ny internasjonal klimaavtale, men det skjer ikke i Cancun i desember, sier Solheim.Han har heller ingen stor tro på et massivt gjennombrudd på toppmøtet i Sør-Afrika neste år. I stedet ønsker han å legge om strategien.

— Vi må bygge stein for stein og trenger ikke vente på enighet om alt for å bli enige om noe. Det er slik forhandlingene om nedrustning gikk framover, sier miljøvernministeren til NTB.

Under klimatoppmøtet i Cancun i Mexico satser Norge på å jobbe fram politiske avtaler på fem ulike områder, som senere kan bli innlemmet i en internasjonal og enhetlig klimaavtale. Det dreier seg om regnskogbevaring, teknologioverføring, klimatilpasningstiltak og en plan for finansiering av klimatiltak i fattige land samt kapasitetsbygging i land som mangler apparat til beskyttelse mot ekstremvær.

— Dette er enkeltpunkter hvor det i bunn og grunn er enighet. Problemet er at enkelte land kvier seg for å formalisere punkter der det er enighet, før de har forsikret seg om at de viktigste sakene for dem også er med i avtalen, sier Solheim. (©NTB)