BERGEN: – At elever stiller på skolen selv om de er syk, er uheldig. Vi sender disse hjem uten fravær, for å forhindre smitte, sier Bjørn Lyngedal, rektor ved Amalie Skram Videregående til Bergnens Tidende.

I høst ble enny fraværsgrense innført i de videregående skolene i Norge. Fraværsgrensen inneholder regler om at elever skal møte opp og delta aktivt i opplæringen. Om en elev har mer enn ti prosent udokumentert fravær i et fag, vil ikke eleven ha rett til vurdering i faget.

Elevene streiket

Elever har reagert sterkt på dette med aksjoner på Facebook. Tidligere i vår stilte flere tusen på streik mot de nye reglene.

Blant elevene som streiket, var også Christian Lomsdalen, lektor ved Metis Akademiet. Lomsdalen reagerer på hvordan regelverket brytes. – Elever, foreldre og lærere er svært stresset over de nye reglene. Det at enkelte skoler tilpasser eller direkte bryter regelverket, er problematisk. Dette svekker rettssikkerheten til elevene og gjør det til et sjansespill, sier han.

Frykter forskjellsbehandling

Slik den er utformet i dag, er elevorganisasjonen imot fraværsreglen. Agathe Waag, leder for elevorganisasjonen i Hordaland, har selv sett at elever stiller syke på skolen. Likevel er hun skeptisk til at Lyngedal sender hjem syke elever uten å gi dem fravær.

– Til tross for at Lyngedal har tatt et reflektert valg overfor elevene, noe som vi er for, er det ikke greit at elevene behandles forskjellig fra skole til skole, sier Waag. Hun forteller også om andre former for forskjellsbehandling som har oppstått.

– Et søskenpar søkte om gyldig fravær til en utenlandsreise på grunn av et sykt familiemedlem. En av de fikk innvilget uten problem, mens den andre fikk klar beskjed om at det vil telle som ugyldig fravær. Dette er veldig problematisk, mener hun.

Elevene tar ikke skolen seriøst nok

Lyngedal understreker at det er viktig med et regelverk som praktiseres mest mulig likt, men at absolutt likhet er vanskelig å oppnå.

– Jeg mener lærere er kvalifisert til å se om elever er for syke til å være på skolen, slik arbeidsgivere sender hjem ansatte som er syke, sier han.

Uenig i reglene

Linnea Søvik (16) er elev ved Amalie Skram Videregående. Hun forteller at hun er glad for at rektor tilpasser reglene, men er uenig i fraværsreglene.

– De nye fraværsreglene har feil fokus. Man må heller gå i dybden og fokusere på hvorfor elevener borte, sier hun. Elevorganisasjonen mener at dersom en skal ha fraværsgrense bør den være på minst 20 prosent, åpen for skjønn og for egenmeldinger. I tillegg vil Elevorganisasjonen at fravær går ut over orden og atferdskarakter istedenfor den faglige karakteren.

– Det viktigste er kanskje at helsesøster burde være tilgjengelig hver dag, men det er en helt annen sak, sier Agathe Waag.

Ønsker likebehandling

Statssekretær i Kunnskapsdepartementet, Magnus Thue, fraråder elever å gå på skolen om de er for syke til å være der.

– Da skal de selvsagt ikke gå på skolen, sier han.

Samtidig påpeker han at fraværsgrensen er ti prosent, ikke null prosent, og at det derfor er rom for å være borte en dag eller to uten at man trenger legeerklæring.

– Selv i de minste fagene er det rom for noe fravær. I kroppsøving kan man for eksempel være borte i inntil syv skoletimer uten å miste muligheten til å få standpunktkarakter, sier statssekretæren, som er opptatt av at alle elever skal behandles likt.

– Derfor er det også utformet et detaljert regelverk for fraværsgrensen. Hvis noen skoler er usikre på hvordan de skal håndtere reglene bør de ta kontakt med Utdanningsdirektoratet slik at de får avklart det raskt, oppfordrer han.

Klager til politikerne

Emil Gadolin (Ap) leder Utvalg for opplæring og helse i Hordaland fylkeskommune. Som skolepolitiker har han mottatt mange klager på fraværsregelen.

– Mitt inntrykk er at dette verken er ønsket av lærere eller elever. Her i Hordaland var alle partiene, inkludert Høyre og Frp, samlet om at vi ikke ønsket en slik ordning når saken var ute på høring. Mange var redde for at de nye fraværsreglene ville gi noen uheldige konsekvenser. Syke elever som møter opp på skolen er et klart eksempel på dette, sier han.

Høyres representant i utvalget, Christer Lilleskare Olsen, understreker at rektorene har anledning til å godkjenne inntil 15 prosent udokumentert fravær der det vil være urimelig for eleven at fraværet skal gjelde.

– Signaler som kommer fra skoler er at fraværsreglene virker. Da er det viktig at alle skolene følger samme praksis og sørger for at eleven er godt informert om hvordan regelen fungerer. Dette er nasjonal ordning og da er det viktig at fylket som skoleeier følger opp at det er lik praksis, påpeker Olsen.