800.000 liter julebrus kjøres snart ut fra Christianssands Bryggeri. Foto: Lars Hollerud
Assisterende fabrikksjef Trond Årstad melder om full kontroll, det være seg både julebrus og juleøl. Foto: Lars Hollerud
Kjetil Røsstad passer flaskeskyllemaskinen. Foto: Lars Hollerud
Bryggerne Elisabeth Brekken og Ronny Esperaas kontrollerer årets juleøl. Foto: Lars Hollerud
Tappingen av årets julebrus startet mandag og pågår i ti uker. Foto: Lars Hollerud
Oppskriften er fortsatt hemmelig. Foto: Lars Hollerud
- Helt fint, rapporterer brygger Ronny Esperaas. Foto: Lars Hollerud
15 prosent av julebrusen til CB er av den lette typen. Foto: Lars Hollerud
Slik ser julekakene fra Moseid Bakeri ut. Foto: Lars Hollerud

KRISTIANSAND: På Christianssands Bryggeri er juleforberedelsene i full gang, og det før de siste sommervikarene har forlatt Fædrelandsvennens redaksjon.

— Nå mangler bare julestjerna i vinduet, sier Kjetil Røsstad, som holdt oppsyn med både flaskeskyllemaskin og tappemaskin, da Fædrelandsvennen avla førjulsbesøk fire måneder før julaften.

Kjetil Røsstad passer flaskeskyllemaskinen. Foto: Lars Hollerud

Men litt høst rekker vi, før julebrusen kan kjøpes i butikken.

— Brusen er ikke i handel før i uke 42, opplyser assisterende fabrikksjef Trond Årstad.

Det betyr at vi som venter på brus med smak av jul, må vente til 17. oktober.

800.000 liter julebrus kjøres snart ut fra Christianssands Bryggeri. Foto: Lars Hollerud

Til spørsmål om hvorfor tapping av julebrus starter mens det ennå er sommer, svarer Årstad:

800 tonn brus

— Produksjonsflyt. Vi startet like tidlig i fjor. Årsaken er at vi måtte anskaffe ny tappekolonne i 2014, da vi ikke lenger kunne benytte returflasker. Kapasiteten på den nye er langt fra så god som den gamle.

Oppskriften er fortsatt hemmelig. Foto: Lars Hollerud

Nå er det bare engangsflasker som gjelder. Men panten er fortsatt gyldig.

Relativt nytt er også at drikkevarer ikke lenger kjøres direkte fra bryggeriet til butikkene. Nå bringes alt til grossistene, som på sin side kjører de siste etappene.

— Hvor mye julebrus skal ut?

Assisterende fabrikksjef Trond Årstad melder om full kontroll, det være seg både julebrus og juleøl. Foto: Lars Hollerud

— 800.000 liter, fordelt på 20 prosent lettbrus og 80 prosent sukkerholdig.

— Når starter bryggingen av juleøl?

— Den har startet. Men den prosessen tar lenger tid. Ølet brygges nå. Så skal det gjæres, og ankommer butikkene først i uke 44, sier Årstad.

- Helt fint, rapporterer brygger Ronny Esperaas. Foto: Lars Hollerud

Hvilket betyr at de første av 50.000 liter sterkt juleøl (6,5 prosent) og 200.000 liter vanlig juleøl (4,7 prosent) ankommer henholdsvis polutsalg og butikker 31. oktober, eller der omkring.

Bryggerne Elisabeth Brekken og Ronny Esperaas kontrollerer årets juleøl. Foto: Lars Hollerud

Ifølge bryggerne Ronny Esperaas og Elisabeth Brekken er også ølandelen av bryggeriets juleforberedelser i rute.

Julekake

Nærmeste bakerinabo til Christianssands Bryggeri, Grim Bakeri & Konditori, har også vært forbundet med jul i august.

I 2009 meldte denne avisen at dette bakeriet la de første kakemennene på disken 24. august.

— Det fikk vi noe kjeft for, vedgår daglig leder Roy Kristiansen.

Ettersom pepper ikke bør inngå i kakemanndeig, har bakeriet i årene siden satt kakemennenes ankomst til første uka etter skoleferien.

Noen kilometer lenger nord, på Moseid Bakeri, er det tendenser til jul hele året.

Slik ser julekakene fra Moseid Bakeri ut. Foto: Lars Hollerud

Der har tre generasjoner Moseid og deres hjelpere bakt julekake, med sukat, hver eneste virkedag og juledag siden 1954.