SVALBARD: Mens de to norske padlerne lå og sov, kom isbjørnen inn i teltet og angrep den ene. Sebastian Plur Nilssen ble dratt ut av teltet og slept rundt 40 meter bortover stranden, før kameraten, Ludvig Fjeld, kom til med gevær og fikk skutt og drept isbjørnen, skriver aftenposten.no.

— Han er ikke livstruende skadet, men har moderate til alvorlige skader, opplyser informasjonsvakt ved Universitetssykehus i Nord-Norge, Merete Ekanger, til Aftenposten.no.

22-åringen fikk bekreftet sårskader på overkropp, hode og nakke, og klokken 21 ble det bekreftet at mannen opereres, og at han blir værende på sykehuset i Longyearbyen.

— De gikk heldigvis bra, men de er naturligvis svært oppskaket etter det som har skjedd, sier padlernes kontaktperson, Erlend Edvardsen, til Aftenposten.no.

Reddet kameratens liv

— Kameraten fortalte at bjørnen slapp taket etter det første skuddet, men at han fortsatte å skyte til magasinet var tomt. Det dreier seg i alle fall om fire skudd, sier sysselmannsførstebetjent Per Andreassen til Svalbardposten.

Isbjørnen, rundt 300 kilo tung, døde omtrent der den ble skutt og ble deretter fraktet til Longyearbyen. Til NRK sier assisterende Sysselmann Lars Fause at situasjonen blir betegnet som en nødvergesituasjon.

– Og det er ikke noe tvil om at den ene gutten berget kameratens liv, sier han.

Padlerne tok selv kontakt med Longyearbyen sykehus og ga beskjed om at de var blitt angrepet. Et redningshelikopter bemannet med polititjenestemenn, lege og sykepleier ankom stedet klokken 14. Den skadede var ved bevissthet og fikk behandling på stedet av medisinsk personell, sier assisterende sysselmann Lars Fause til Aftenposten.no.

Helikopteret landet i Longyearbyen rett før klokken 16, og den skadede ble fraktet til sykehuset med ambulanse.

Skulle runde Svalbard

Under ekspedisjonen 'Svalbard 360' skulle de to padlerne forsøke å bli de første i verden til å padle de 2000 kilometerne rundt Svalbard, som består av øyene Spitsbergen, Nordaustlandet, Edgeøya og Barentsøya, samt en rekke mindre øyer. Den 6. juli begynte de ekspedisjonen, som var antatt å vare i mellom 2 og 3 måneder. Det opplyses på ekspedisjonens egen hjemmeside, Svalbard360.com.

— Nå blir selvsagt ekspedisjonen avbrutt, bekrefter kontaktperson Erlend Edvardsen. Det er flere som er på padleekspedisjoner i området ifølge sysselmannsførstebetjenten. Polititjenestemenn er fortsatt på stedet for å foreta åstedsundersøkelser der de to ble angrepet.

– Alt tyder så langt på at mannen som skøyt bjørnen handlet riktig i situasjonen, og han må få status som en helt, sier Andreassen til Svalbardposten.

Oslo 20100729.En isbjørn som angrep to menn på Svalbard torsdag, dro den ene ut av teltet og slepte ham rundt 40 meter. Ludvig Fjeld (t.v.) og Sebastian Plur Nilssen (t.h.) var i teltleiren da isbjørnen angrep. Ludvig Fjeld skjøt isbjørnen og reddet trolig kameratens liv.NB! Kun lavoppløst bilde.Foto: Svalbard360.com / SCANPIX Foto: Scanpix