Norsk litteraturs hotteste mann for tiden trakk fulle hus både hos bokhandlerne, og da han ble intervjuet på Litteraturhuset i går. I den lange køen for å få signert en bok på Tanum bokhandel, traff Aftenposten to med tilknytning til Tromøya, der Knausgård kommer fra.

— Jeg er søsteren til Geir i boken, fortalte Gro Prestbakmo.

— Vi var nærmeste naboer, bodde med hagegrense mot hverandre. Han var masse hos oss i barndommen. Vi fikk ikke lov til å komme inn til dem. Faren var veldig streng.

- Hva syns du om bøkene?

— Jeg ble så mye bedre kjent med broren min i bok nummer tre. Det er kjempetøft gjort av Karl Ove å skrive dette. Det var sånn som han skriver.

- Er det kritikkverdig at han skildrer personer med fullt navn?

— Nei, det er modig gjort, sier hun.

Broren, Geir Prestbakmo, fikk tilsendt manuset før boken kom ut, forteller søsteren.

— Han er kjempestolt over det barndomskompisen har gjort.

— Synes du det er god litteratur?

— Jeg tror man kan si det er stor litteratur fordi det er så banebrytende. Han er folkelig, på en måte. Det er artig å se at det når ut.

En annen i køen, Thomas Knudtzon fra Oslo, har en kone som er fra Tromøya.

— Hun er venn av broren til Knausgård. Jeg kan ikke røpe noe om jeg skal kjøpe signert bok til henne. Men jeg skal i hvert fall kjøpe et eksemplar til min mors kusine som bor i USA. Da vi var der, ga vi henne den første boken. Siden har vi måttet sende over alle fem.

— Hva synes du om bøkene selv?

— Jeg synes det er utrolig bra. Han skriver fra vår generasjon. Han har mange referanser som jeg kjenner meg igjen i.

— Er du enige i kritikken som er framsatt?

— Jeg forstår den. Samtidig som jeg synes det er greit. Det er først og fremst seg selv han utleverer. Han beskriver en venninne av min kone fra Tromøya, og det er så korrekt og bra gjort, sier han.

Sylvi Skaug Myhrvold fra Rømskog hadde stått tre kvarter i kø for å være sikker på å få signerte bøker i går.

— Jeg har lest alle bøkene. De har gitt meg mye. Jeg har også fått bok til søsteren min med signatur. Hun har anmeldt bøkene i Sydney i Australia. Hun skriver for sjømannskirkens blad i der.

— Hva synes du om kritikken mot Knausgårds utlevering av familie og venner?

— Jeg forstår at det kan være vanskelig. Men jeg må forholde meg til bøkene, som jeg synes er utrolig bra.

Bente Paulsen fra Moss har med seg lydbok som hun vil ha signaturen på.

— Jeg har hørt på alle de fem første på toget til og fra jobb i Oslo. Nå venter jeg på bok nummer seks, som kommer på lydbok 20. desember. Jeg gleder meg. Det er spennende og ærlig fortalt.