Da Stortinget behandlet etiske retningslinjer for oljefondet i juni, ble det fremmet forslag om å kutte investeringene i tobakksindustrien. Forslaget ble nedstemt med 81 mot 21 stemmer. Også Graver-utvalget, som utarbeidet retningslinjene, var delt i spørsmålet om tobakk er et uetisk produkt. Oljefondet har investert nesten 1,5 milliarder kroner i internasjonal tobakksindustri, deriblant British American Tobacco og Phillip Morris.

Sjelden er dobbeltmoralen mer synlig enn i denne saken. Det er så en kan sette røyken i halsen av mindre. Stortingsrepresentant Olav Gunnar Ballo (SV) har nå tatt opp igjen dette spørsmålet, og vil trekke pengeplasseringene ut av tobakksindustrien.

Kampen fram til etiske retningslinjer for oljefondet var lang og hard. Motstanderne av slike retningslinjer argumenterte med at en kombinasjon av etikk og butikk ikke er mulig. Saken tok en ny vending våren 2001 da SV dokumenterte at oljefondet hadde investert i en bedrift som produserte landminer. SV fikk et år senere flertall i Stortinget for å pålegge regjeringen å nedsette et utvalg som skulle utrede etiske retningslinjer.

Ved siste årsskifte hadde oljefondet investert i 25 svartelistede selskaper, selskaper som handler i strid med grunnleggende menneskerettigheter, fundamentale miljøhensyn og konvensjoner Norge har undertegnet. Selv om Stortinget vedtok de etiske retninglinjene i juni, vil det ta tid før oljefondet er ute av alle de tvilsomme selskapene.

Norge har snart 1 000 milliarder kroner i oljefondet, eller Statens petroleumsfond, som det offisielt heter. Hvordan disse enorme verdiene forvaltes, er ikke likegyldig, noe politikerne har tatt konsekvensen av gjennom å vedta etiske retningslinjer og trekke ut investeringer fra selskaper som fremstår som verstinger på den internasjonale arena.

For å beholde troverdigheten, må politikerne også utelukke investeringer i tobakksindustrien, som i motsetning til myndighetene, bruker ressurser på å få folk til å begynne å røyke.