Mange foreldre synes at det er en god idé å skaffe flere barn rett etter hverandre – men det finnes kanskje grunn til å tenke seg litt om. Å skaffe søsken altfor tett kan bli veldig pressende for familien, samtidig som det kan føre til søskenrivalisering, hevder forskere.

De som har fått flere barn i løpet av kort tid vet at det kan være litt av en utfordring, og forskning viser at søsken som er veldig nære hverandre i alder kan få problemer med nære relasjoner i fremtiden.

Likevel synes mange foreldre at fordelene ved det å få flere barn i raskt tempo overveier ulempene.

Ifølge en undersøkelse som ble foretatt på Familjeliv.se mente hele 75 prosent av deltagerne at det er det ideele å ha mindre enn 3 år mellom barna.

Men søskenforskeren Elisabeth Schönbeck er ikke enig.

Minst tre år mellom

Ifølge Elisabeth Schönbeck er det å anbefale at det er minst 3 år mellom to barn i en søskenflokk.

— Å skaffe et søsken altfor tidlig kan bli forferdelig pressende for alle i familien. To bleiebarn samtidig, som ikke kan snakke ordentlig og som trenger masse oppmerksomhet, kan bli veldig slitsomt både for foreldrene og barna, sier Schönbeck.

Det kreves mye jobb for at verken den eldste eller den yngste skal havne i klem, men samtidig er det mange foreldre som synes at barna har større utbytte av hverandre når de er nesten like gamle. Mange synes også at det er godt å få unnagjort de verste småbarnsårene på relativt kort tid.

Les også: Babyspråk, bra for språkutvikling

Kan gå forbi storebror

Nesten alle flerbarnsforeldre opplever søskenrivalisering – og det er helt naturlig – men søskenforskeren Elisabeth Schönbeck hevder at det gjerne oppstår ekstra mye konkurranse mellom søsken som er født tett på hverandre.

– Hvis to søsken er født med kort mellomrom kan det hende at den yngre går forbi den eldre i utviklingen, og da kan den eldste føle seg usikker og presset. Dette kan bli særlig vanskelig hvis det første barnet er en gutt og det andre ei jente. Siden jenter utvikles raskere kan hun lett gå forbi storebroren sin og ta på seg rollen som storesøster, noe som kan være veldig ødeleggende for brorens selvfølelse, forteller Schönbeck.

Les også: Stopp søskenkrangling

Ikke sammenligne

Som forelder til søsken som er født med kort mellomrom gjelder det å være oppmerksom slik at søskenrivaliseringen ikke går over styr, og man må passe på å gi begge barna like mye oppmerksomhet.

Ifølge Elisabeth Schönbeck gjør man dette best ved å ikke sammenligne barna, og ved å finne ulike aktiviteter som hvert barn kan bli god på.

– Det er veldig viktig at hvert barn føler seg elsket for den hun eller han er. Man skal aldri sammenligne barna med hverandre, men heller la dem bli flinke på hver sin kant. For eksempel bør man ikke la barna spille i samme fotballag, for da slipper de å konkurrere med hverandre. Det barna egentlig konkurrerer om er oppmerksomhet og kjærlighet fra foreldrene, sier Schönbeck.

Artikkelen er skrevet av familieprat.no