KRISTIANSAND: – Dette er julaften og 17. mai på en gang. Cruiseskip er viktige for hele regionen, sier driftssjef Thomas Granfeldt i Kristiansand Havn.

I 2013 satte havna rekord med 58 anløp. Per i dag er det 80 som har meldt sin ankomst i 2014. Med over 3000 meter med kai har havna god plass.

– Det skal ikke stå på det. Men det er mange passasjerer som kommer og vi må ta oss godt av dem. Når det 25. juli kommer fire cruiseskip samtidig er det ei utfordring å ha nok busser, sier han.

Hurtigruta først

13. januar kommer det første skipet. Da er er det hurtigruteskipet MS Trollfjord som legger til ved kai 13. – Det er stas å få besøk av Hurtigruta. Nå er det en del år siden den har vært her, sier Granfeldt.

Skipet Independence of the Seas, som huser 3800 passasjerer, var i Kristiansand tre ganger i år. Neste år kommer det tilbake to ganger.– Det er det største skipet som har vært her, forteller driftssjefen.

Femdobling

I 2009 hadde havna 16 anløp. Det betyr en femdobling på fem år.

– Det er helt spesielt at vi har en så god vekst på cruiseskip. Vi regner med å sitte igjen med cirka fire millioner kroner etter anløpene. Markedsføringen koster oss noe, men ellers er det ren inntekt, sier havnedirektør Halvard Aglen.