OSLO: — Hvert år så kommer vi over bager eller bur eller pappesker med en kattemor og helt ungekull som eierne ikke fikk plass til på ferielaset, og rett og slett har dumpet. I fjor hadde vi to tilfeller bare i veien utenfor huset vårt, hvor de nok var satt igjen for at vi skulle ta vare på dem.Vi hadde også mange andre tilfeller av dumping av dyr, sier Karen Andersson, styreleder i Dyrebeskyttelsen i Oslo og Akershus, til Aftenposten.no.

Men hun har også en gladmelding:

— I år har det ikke skjedd. I det hele tatt har vi fått færre meldinger om dumping av dyr i år enn tidligere. Vi hadde et lite rush rundt påske, men det var mest kaniner. Likevel er det foreløpig, feriesesongen har jo ikke begynt. Det ser ut til at en utvikling som bare er blitt verre og verre år for år har snudd. Jeg håper det varer, og at de ikke bare er et blaff.

Hun tror at oppmerksomheten rundt problemet med etterlatte dyr, og kampanjer for blant anent ID-merking av kjæledyr begynner å gi positiv effekt. Hun håper i hvert fall det.

Flyttet fra katten

Andersson har sett mye rart når det gjelder folk og dyr.

Menneskets beste venn får som regel være med på ferielasset, og blir sjelden overlatt til seg selv. Foto: Scanpix/illustrasjonsfoto

— Noe av det mer spesielle var en familie som flyttet fra et hus. De tok med seg alt, unntatt katten. De hadde visst en avtale om at megleren skulle kjøre innom med litt mat av og til mens de ventet på en ny eier. Vi ble varslet, og fant til slutt en syk, forkommen og etterlatt katt, som vi tok vare på. Eieren skjønte lenge ikke problemet, og mente at katten hadde det fint. Og det kunne den hatt, hvis noen hadde tatt seg av den.

Og den katten er ikke alene om å mangle omsorg. I feriesesongen øker problmet, mange finner plutselig ut at det er ugreit å ha med seg dyret på ferie. Og løser problemet ved å slippe dyret ut og overlate det til seg selv eller setter det i en pappeske langs veien eller i skogen.

Andersson understreker at det tross alt er et fåtall dyreeiere som setter ut kjæledyrene, overlater dem til seg selv og drar på ferie, men de er så mange at Mattilsynet har funnet det nødvendig å sende ut sin årlige påminnelse.

- Ikke en ting

— Et dyr er ikke en bruk-og-kast gjenstand, og det er forbudt å hensette dyr i hjelpeløs tilstand ved å overlate det til seg selv. Å dumpe dyret i container, sette det ut i skogen eller lignende er både uforsvarlig og forbudt. Dyr skal heller ikke etterlates i hjemmet, med mindre pålitelige personer sørger for regelmessig tilsyn og stell, sier seniorrådgiver Vibeke Bolme i Mattilsynet.

Og det er ikke nok å overlate problemet til barn:

— Ifølge dyrevelferdsloven kan barn under 16 år ikke ha selvstendig ansvar for dyr. Dersom barn blir bedt om å passe dyr i ferien, må derfor foreldrene ta et overordnet ansvar for å sikre at dyrene får den oppfølging de har behov for.

— Dyr som er vant til å få alt tilrettelagt og servert har ikke gode forutsetninger for å klare seg helt alene ute. Selv om det ikke er verdens undergang om en katt går ute en sommer, den er flink til å komme seg unna farer, så er også den avhengigt av noe stell og omsorg for ikke å bli syk og dårlig, sier Andersson.