Årsaken er harde kamper og opprørere som er på frammarsj, ifølge VG. Antall opprørsangrep skal ha steget med 84 prosent etter at de norske styrkene ble trukket ut i fjor høst.

Meningen var at afghanske styrker selv skulle ha ansvaret for sikkerheten i provinsen. Men i forrige uke deltok soldater fra den NATO-ledede ISAF-styrken i en operasjon utenfor provinshovedstaden Maimana.

— En Taliban-leder ble drept i operasjonen, som ble gjennomført av en kombinert styrke av afghanske og internasjonale soldater, sier en talsmann for ISAF til VG.

Faryab skal ha blitt rammet hardere av Talibans våroffensiv enn noen annen afghansk provins. Ifølge avisa skjedde tre firedeler av alle angrep i Nord-Afghanistan forrige uke i Faryab.

Store deler av provinsen kontrolleres i dag av opprørere, og flere tusen sivile er drevet på flukt. Analysegruppen Afghanistan NGO Safety Office skrev i en rapport nylig at den nordvestlige delen av landet, hvor Faryab ligger, er det tydeligste eksempelet på hvordan opprørere har lykkes med å fylle tomrommet etter at internasjonale styrker har trukket seg ut. (©NTB)