KRISTIANSAND: — Jeg er fullstendig avhengig av mobiltelefonen, og jeg bruker den nærmest 24 timer i døgnet. Dette var ikke noe gøy, sier en nesten sjokkert Louise Aasbø (14) når hun får vite om det nye mobilforbudet i langfri.

Etter bystyrevedtaket onsdag er bruk av mobiltelefoner og nettbrett, inkludert fotografering og lydopptak, kun lov når læreren har gitt klarsignal.

Brytes regelen, risikerer eleven i ytterste konsekvens å måtte bytte skole.

- God idé

Tre av guttene i skolegården er umiddelbart positive til den nye regelen, som er innført for å stanse mobbing.

— Mulighetene er mange med Facebook, sms, Twitter og Snapchat. Man kan ta stygge bilder av noen, og legge på en stygg tekst. Hvis noen får mye sånn tilsendt, så er det mobbing, sier Jonas Hægdal (13), og tar et eksempel fra barneskolen sin.

— Der var det en som tok bildet av en annen i dusjen, og viste bildet rundt. Det skapte frykt, og gjorde at det ble ubehagelig å dusje etter gymmen, sier han.Ifølge Norsk mediebarometer 2012 har 77 prosent av aldersgruppen 13–15 år en smarttelefon (mobiltelefon med internettilgang). I aldersgruppen 16–19 har nesten ni av ti smarttelefon, mens halvparten i aldersgruppen 9-12 har det.

- Mer sosialt

Guttene tror at skolehverdagen blir mer sosial når alle nå må legge ned mobilen.

— Det er mange som bare sitter inne og trykker på telefonen i friminuttene. Nå blir det mer sosialt, sier Terence Dougherty, mens han demonstrerer holdningen sin ved å sparke rundt på sin noe eldre mobilvariant – som er helt uten internett.

Jonas Hægdal mener lærerne må slå ned på mobilbruk i klasserommet også.

— Det er alltid noen som sitter på mobilen hele timen og klarer å holde det skjult. Det hender også at lærerne ser det, uten at det får konsekvenser, sier han.

— En måte å løse det på er å samle inn telefonene om morgenen, og gi de tilbake når dagen er slutt, er de fire enige om.

Trenger tid

Rektor Rune Heggdal sier at skolen ikke rekker å innføre et vedtak som kommer kvelden før.

SKAL HÅNDHEVE: Det blir nå opp til hver enkelt skole å håndheve de nye reglene, som sier at mobilbruk er strengt forbudt uten godkjenning fra lærer. På Oddemarka skole er det rektor Rune Heggdal sitt ansvar. Foto: Tore-André Baardsen

— Vi skal omarbeide ordensreglementet og sende dette ut. Vi skal ha møte på dette i kveld, sier han, og forteller at han er positiv til regelendringen.- Mobilbruk gir en del bråk og uro i undervisningen. Det sendes meldinger og bilder, og i økende grad brukes smarttelefonen til mobbing. Vi voksne klarer ikke å følge med på alt, sier han.

— Men nå har vi klare regler og kan håndtere dette på en konsekvent måte.

Markering

Oppvekstdirektør Arild Rekve uttalte i våres at det ville være veldig dramatisk å innføre et forbud, og at kommunen ikke var der ennå.

Nå har situasjonen snudd.

— Vi hatt en lang høringsrunde, og vi kom fram til formuleringen om at all mobilbruk skal godkjennes av læreren, sier Arild Rekve.

— Det blir vanskelig å håndheve?

— Alle skjønner at lærerne ikke kan være overalt hele tiden, men med dette markerer vi en klar holdning til mobilbruk.